شرایط گرفتن حقوق بعد از فوت شوهر
۱۷ اسفند, ۱۴۰۰ انحصار و وراثت، حقوق خانواده 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقهآیا امکان گرفتن حقوق بعد از فوت شوهر وجود دارد؟
اصلا امکان دریافت حقوق چه افرادی پس از فوت وجود دارد؟
خانم برای گرفتن حقوق شوهر متوفی باید چه شرایطی داشته باشد؟
آیا عدم ازدواج مجدد خانم شرط است؟
کمتر از یک ساعت پاسخ خود را دریافت کنید
از آن جا که مردان نان آوران خانه محسوب می شوند و وظیفه ی تامین معاش خانواده را بر عهده دارند، پس از فوت آن ها اعضای خانواده ی آن ها می توانند از حقوق او همچنان استفاده نمایند. مطابق قانون تامین اجتماعی، کارگران و بر اساس قانون استخدام کشوری، کارمندان تحت پوشش بیمه قرار دارند و بعد از بازنشستگی نیز حقوق بازنشستگی دریافت می کنند.
مطابق همین قوانین پس از فوت شخص، حقوق او قطع نمی شود و به خانواده ی او از جمله همسرش پرداخت می گردد.
خانم برای گرفتن حقوق بعد از فوت شوهر، باید چه شرایطی داشته باشد؟
از آن جا که قوانین با هم متفاوت هستند، یعنی قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری شرایط جداگانه ای برای تعلق گرفتن حقوق همسر متوفی به زنش در نظر گرفته اند، باید شرایط خانم برای دریافت حقوق شوهر متوفی را به صورت جداگانه در دو قانون مزبور بررسی نمود.
الف) شرایط خانم برای دریافت حقوق شوهر متوفی مطابق قانون استخدام کشوری:
همانطور که می دانید کارمندان، تحت حمایت قانون استخدام کشوری هستند. بر اساس این قانون همسر شخص متوفی می تواند مستمری او را دریافت نماید. در بند ت ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری، شرایط خانم برای گرفتن حقوق بعد از فوت شوهر او به صورت زیر تعیین شده است:
- خانم باید همسر دائم آقا باشد. بنابراین همسر موقت نمی تواند حقوق شوهر متوفی خود را دریافت کند.
- این خانم تا زمانی که ازدواج مجدد نکرده باشد می تواند از این حقوق برخوردار شود.
” ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری: وراث قانونی از لحاظ این قانون عبارتند از: فرزندان و زوج یا زوجه دائمی و مادر و پدری که در کفالت متوفی بودهاند و همچنین نوادگانیکه پدر و مادرشان فوت شده و در کفالت متوفی می باشند با دارا بودن شرایط زیر: الف – فرزندان و نوادگان ذکور از بیست سال کمتر داشته باشند مگر این که به موجب مدارک مثبته در یکی از دانشگاهها یا مؤسسات آموزشی رسمی عالی مشغول تحصیل باشند و در این صورت نیز حقوق وظیفه آنها در پایان بیست و پنجمین سال عمر آنان قطع خواهد شد. ب – فرزندان و نوادگان اناث تا بیست سالگی به شرط نداشتن شوهر ولی اگر به موجب مدارک مثبته در یکی از دانشگاهها یا مؤسسات آموزشی رسمی عالی مشغول تحصیل باشند و شوهر نداشته باشند حقوق وظیفه آنان در پایان بیست و پنجمین سال عمر آنان قطع خواهد شد. پ – مادر متوفی به شرط نداشتن شوهر. ت – عیال دائمی متوفی تا زمانی که شوهر اختیار نکرده باشد. ث – شوهر در صورتی که علیل و از کار افتاده و تحت کفالت عیال متوفای خود بوده باشد. ج – فرزندان و نوادگان علیل یا ناقصالعضو مستخدم متوفی که قادر به انجام کارنباشند مادامالعمر.” |
ب) شرایط خانم برای دریافت حقوق شوهر متوفی مطابق قانون تامین اجتماعی:
همانطور که می دانید افرادی که تحت عنوان کارگر مشغول به کارند، مشمول قانون تامین اجتماعی می شوند. با مراجعه به قانون تامین اجتماعی می بینیم که همسر فرد متوفی می تواند از حقوق او بهره مند شود. اما یک تفاوت کوچک در میان قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری در این باره وجود دارد.
در این قانون بیان شده که همسر دائم شخص متوفی می تواند حقوق او را تا زمانی که ازدواج مجدد نکرده است بگیرد. تا اینجای ماده همانند قانون استخدام کشوری است. اما تفاوت در اینجاست که در تبصره ماده ۸۱ بیان شده است که در صورتی که شوهر دوم خانم فوت نماید، مجددا می تواند مستمری شوهر اول را دریافت کند.
” ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی: بازماندگان واجد شرایطی متوفی که استحقاق دریافت مستمری را خواهند داشت عبارت اند از: ۱– عیال دائم بیمه شده متوفی مادام که شوهر اختیار نکرده است. ۲- فرزندان متوفی در صورتی که سن آنان کمتر از هیجده سال تمام باشد و یا منحصرا به تحصیل اشتغال داشته باشند یا به علت بیماری یا نقصعضو طبق گواهی کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر به کار نباشند. ۳- پدر و مادر متوفی در صورتی که اولا تحت تکفل او بوده ثانیا سن پدر از شصت سال و سن مادر از پنجاه و پنج سال تجاوز کرده باشد و یا آنکه به تشخیص کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون ازکارافتاده باشند و در هر حال مستمری از سازمان دریافت ندارند. تبصره ۱ – همسران بیمه شدگان متوفی که شوهر اختیار نمودهاند (عقد دائم) در صورت فوت شوهر دوم، توسط تأمین اجتماعی مجدداً به آنها مستمری پرداخت خواهد شد. بار مالی ناشی از این تبصره از محل سه درصد (۳%) کمک دولت به بیمهشدگان تأمین خواهد شد. آییننامه اجرائی این قانون ظرف مدت دو ماه توسط سازمان تأمین اجتماعی پیشنهاد و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید. (الحاقی مصوب ۱۳۷۴/۰۶/۲۱) |
آیا شاغل بودن خانم، مانع دریافت حقوق شوهر متوفی می شود؟
خیر، شاغل بودن خانم یا بازنشسته بودن خانم، مانع گرفتن حقوق بعد از فوت شوهر او نخواهد بود.
خیر، شاغل بودن خانم یا بازنشسته بودن خانم، مانع دریافت حقوق همسر متوفی او نخواهد بود.
کسانی که مشمول قانون تامین اجتماعی هستند، پس از فوت همسر دوم خود می توانند مجددا مستمری شوهر متوفی خود را دریافت کنند.
کمتر از یک ساعت پاسخ خود را دریافت کنید
دیدگاهتان را بنویسید