شناسنامه گرفتن برای فرزند صیغه ای
۲۳ بهمن, ۱۴۰۰ حقوق خانواده 0 مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه- شرایط شناسنامه گرفتن فرزند صیغه ای چیست؟
- آیا می شود برای بچه ای که ناشی از ازدواج موقت است شناسنامه گرفت؟ چگونه؟
- آیا فرزند ناشی از صیغه می تواند به نام پدرش شناسنامه داشته باشد؟
- در چه شرایطی مادر بچه می تواند برای او شناسنامه بگیرد؟
هر کدام از پدر و مادر در ازدواج موقت که ثبت نشده است، موظف هستند که برای فرزندشان شناسنامه بگیرند. این وظیفه ابتدا بر عهده ی پدر اوست و در صورتی که پدر اقدام نکند مادر باید اقدام به اخذ شناسنامه نماید.
فهرست مطالب
عقد موقت چیست؟
هنگامی که زن و مردی برای مدت معین وم حدودی اقدام به ازدواج می نمایند، و بعد از پایان یافتن مدت مشخص، ازدواج آن ها نیز پایان می یابد، اقدام به ازدواج موقت یا صیغه نموده اند. این مسئله تنها در شرع و فقه اسلامی وجود دارد.
شرایط ثبت ازدواج موقت
عقد موقت به صورت معمول ثبت نمی شود. اما در شرایط خاصی زوجین ملزم به ثبت عقد موقت یا صیغه به صورت رسمی هستند.
- باردار شدن خانم در طول مدت صیغه: این مسئله به جهت گرفتن شناسنامه برای فرزند ناشی از صیغه بسیار اهمیت دارد. زیرا در اینصورت این فرزند منسوب به پدر است و به راحتی می توان برای او شناسنامه گرفت.
- توافق کردن زوجین: در صورتی که زوجین توافق کنند که بعد از مدتی عقد را ثبت نمایند.
- ثبت ازدواج موقت به عنوان یک شرط ضمن عقد.
شرایط گرفتن شناسنامه برای فرزند صیغه ای
یکی از افرادی که مطابق قانون صلاحیت دریافت شناسنامه ی کودک را دارند، باید همراه با شاسنامه ی پدر و مادر و گواهی تولد که توسط بیمارستان صادر شده است، هزینه ی دریافت شناسنامه را پرداخت کنند و اقدام به دریافت شناسنامه ی کودک نمایند.
⊗ مهلت دریافت شناسنامه نوزاد، تا ۱۵ روز بعد تولد اوست.
مطابق قانون ثبت احوال، چه افرادی می توانند شناسنامه ی بچه ی صیغه ای را بگیرند؟
- پدر یا جد پدری فرزند صیغه ای
- مادر بچه در صورتی که ازدواج موقت او ثبت شده باشد.
- خود بچه در صورتی که سن او از ۱۸ سال گذشته باشد.
- قیم، امین یا وصی با ارائه مدارک.
شرایط گرفتن شناسنامه توسط مادر بچه
⊗ در فرض اول برای اینکه مادر بچه بتواند برای او شناسنامه بگیرد در صورتی که ازدواج موقت آن ها به ثبت رسیده باشد، می تواند به اداره ثبت احوال مراجعه کند و برای بچه شناسنامه بگیرد.
⊗ در فرض دوم در صورتی که ازدواج موقت آن ها علارغم بارداری خانم، ثبت نشده باشد، باید والدین کودک هر دو با هم به اداره ی ثبت احوال بروند و بگویند که با هم ازدواج موقت نموده اند اما آن را ثبت نکرده اند. در آن جا برای بچه به نام پدرش، شناسنامه صادر می کنند.
⊗ اما در فرض بعدی اگر ازدواج موقت ثبت نشده باشد و پدر نیز برای گرفتن شناسنامه اقدامی نکند، خانم باید به دادگاه خانواده مراجعه نماید. در آن جا باید ابتدا ازدواج موقت خود ار با آقا اثبات نماید و بعد اینکه این بچه فرزند آن آقاست را اثبات نماید. در اینجا دادگاه بعد از اثبات، مرد را ملزم به گرفتن شناسنامه برای بچه ی ناشی از صیغه می کند.
⊗ در فرض چهارم اگر گرفتن شناسنامه توسط پدر امکان پذیر نبود، مادر می تواند با گرفتن حکم امین از دادگاه، امین فرزندش شود و نسبت به گرفتن شناسنامه برای بچه اقداش اقدام نماید. در اینجا شناسنامه به فامیلی مادر صادر می شود و فقط نام کوچک پدر بچه قید می شود. در واقع کودک نام خانوادگی مادرش را می گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید