نحوه باطل کردن صیغه محرمیت
۲ اسفند, ۱۴۰۰ حقوق خانواده 0 مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه- چگونه صیغه رو باطل می کنند؟
- چه شرایطی برای باطل کردن صیغه وجود دارد؟
- چند روش برای باطل کردن عقد موقت وجود دارد؟
مشاوره فوری با وکیل
در رابطه با صیغه محرمیت و مشکلات به وجود امده نیاز به مشاوره دارید ؟
درخواست مشاوره تلفنینحوه باطل کردن صیغه محرمیت
عقد موقت یا صیغه یکی از انواع ازدواج است که در اسلام و در مذهب تشیع پذیرفته شده است. در ادامه ی مطلب می خواهیم به راه های باطل کردن و انحلال صیغه یا همان عقد موقت بپردازیم.
عقد موقت چیست؟
در قوانین ایران، ازدواج به دو دسته ی ازدواج دائم و ازدواج موقت تقسیم می شود. ازدواج موقت یا صیغه به این صورت است که عقد ازدواج با مهریه ی مشخص و برای مدت معینی بین زوجین بسته می شود و بعد از پایان یافتن مدت، چنانچه زوجین مجددا آن را تمدید نکنند، ازدواج آن ها منحل می شود.
راه های باطل کردن صیغه چیست؟
در عقد موقت، طلاق وجود ندارد. در واقع طلاق تنها مختص ازدواج دائم است. برای باطل کردن عقد موقت، در ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی، دو راه را نام برده است. اما در اصل چهار راه برای باطل شدن عقد موقت وجود دارد:
- اتمام مدت زمان عقد موقت
- بخشیدن مدت باقی مانده از طرف مرد
- فسخ عقد موقت
- وفات
در واقع در صورتی که زوجین بتوانند در کنارهم به ازدواجشان ادمه دهند، باید تا پایان مدت صبر نمایند. اما در صورتی که میان آن ها اختلاف باشد یا به هر دلیلی نخواهند که دیگر بین آن ها رابطه ی زوجیتی وجود داشته باشد، مرد می تواند مهریه خانم را بدهد و مابقی مدت ازدواج را ببخشید تا این ازدواج خاتمه پیدا کند.
- فریب در ازدواج و فسخ نکاح
- مجازات ازدواج با زن شوهردار یا زنی که در عده ی دیگریست جیست؟
- ازدواج موقت و تفاوت آن با ازدواج دائم
- طلاق به علت نازایی مرد
آیا می توان عقد موقت را فسخ نمود؟
بله، قانون گذار در ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی، بیان کرده است که در صورت وجود شرایط مقرر قانونی، می توان عقد ازدواج را فسخ کرد. در نتیجه فسخ به دلیل وجود شرایط مقرر در قانون نیز یکی از راه های باطل کردن صیغه است.
” ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی:
عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می شود.”
شرایط فسخ کردن صیغه چیست؟
در ماده ۱۱۲۱ تا ۱۱۲۸ قانون مدنی، قانون گذار شرایط فسخ ازدواج را که یکی از راه های باطل کردن صیغه است، بیان کرده است.
- دلیل اولی که می تواند موجب فسخ نگاح شود، جنون و دیوانگی هر کدام از زوجین است.
- خصاء، عنن و مقطوع بودن آلت تناسلی مرد، می تواند باعث حق فسخ برای زن شود.
- قرن، جذام، برص، افضاء، زمین گیری، نابینایی از هر دو چشم در خانم، در صورتی که در هنگام عقد وجود داشته باشد، می تواند باعث بوجود آمدن حق فسخ ازدواج برای مرد شود. پس می توان گفت این عیوب در صورتی که بعد از ازدواج در خانم بوجود بیاید، موجب ایجاد حق فسخ برای مرد نخواهد شد.
- در صورتی که مرد به بیماری مقاربتی مبتلا شود.
- اگر در هرکدام از زوجین، صفتی شرط شده و باشد و نسبت به آن تخلف از شرط صفت صورت گرفته باشد می تواند موجب فسخ عقد ازدواج شود.
آیه باطل شدن صیغه موقت
صیغه و عقد موقت با تمام شدن مدت توافق شده به پایان میرسد و خود به خود باطل میشود. اما چنانچه مرد بخواهد قبل از اتمام مدت، آن را تمام کند، لازم است که فقط بگوید:
“مدت را به تو بخشیدم”
این جمله کافی است تا عقد صیغه باطل شود. (امام خمینی، توضیح المسائل، مسئله ۲۵۰۹)
گفتن اینگونه موارد که حکم شرعی دارد، باید به وضوح بیان شود که کدام مرجع تقلید آن را گفته است تا برای عموم جامعه جای هیچگونه شبههای باقی نماند.
باطل کردن صیغه محرمیت چه آثاری را به دنبال دارد؟
- مهریه: در صورت باطل شدن عقد موقت به هریک از سه روش گفته شده، اگر بذل مدت قبل از رابطه ی جنسی باشد، باید نصف مهریه را بدهد. در صورتی که رابطه ی جنسی واقع شده باشد، باید مهریه زن را کامل بپردازد.
- نفقه: در عقد موقت مرد وظیفه ای در پرداخت نفقه ندارد مگر اینکه قبل از ازدواج شرط شده باشد یا عقد بر مبنای آن منعقد شده باشد. در صورت باطل شدن عقد، مرد ظیفه ای به پرداخت نفقه نخواهد داشت.
- عده: در عقد موقت عده ی دو طهر (دو ماه) است و در صورتی که خانم به دلیل بیماری یا یائسگی، عادت نشود، ۴۵ روز است. در مورد زنی که حامله باشد عده ی او تا زمان وضع حمل است. در صورتی که عقد در اثر فوت شوهر باطل گردد، عده ی زن چهارماه و ده روز است.
مشاوره فوری با وکیل
در رابطه با صیغه محرمیت و مشکلات به وجود امده نیاز به مشاوره دارید ؟
درخواست مشاوره تلفنیکلام پایانی
باطل کردن صیغه محرمیت جزوی از مطلب ازدواج موقت و نکات ضروری در صیغه موقت می باشد. برای اطلاعات بیشتر به ان مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید