الزام به تنظیم به سند رسمی ملک و نحوه ی درخواست

۲۵ آذر, ۱۴۰۱ 0 مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
الزام به تنظیم سند رسمی ملک
۵/۵ - (۱ امتیاز)

الزام به تنظیم به سند رسمی ملک و نحوه ی درخواست

یکی از دعاوی در حوزه ی املاک، دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک است. از آنجا که در محاکم تنها کسی را به عنوان مالک می شناسند، که سند رسمی به نام او تنظیم شده باشد، به همین دلیل برای اینکه شخصی از حقوق خودش به عنوان مالک بهره مند شود باید حتما سند رسمی به نام او باشد.

در هنگام انعقاد یک معامله وظیفه ی فروشنده است که سند رسمی را به نام مالک جدید انتقال دهد. اما در شرایطی که فروشنده ملک این کار را انجام ندهد، تکلیف خریدار چیست؟ چه کار باید کرد؟


الزام به تنظیم سند رسمی ملک

براساس ماده ۴۶ قانون ثبت اسناد، تمامی عقود و معاملاتی که مربوط  به عین یا منفعت املاکیست که در دفتر ثبت املاک به ثبت رسیده اند، ملزم به تهیه سند رسمی هستند.

ماده ۴۶ قانون ثبت اسناد:

ثبت اسناد، اختیاری است مگر در موارد ذیل:
۱- کلیه عقود و معاملات راجع به عین یا منافع املاکی که قبلاً در دفتر املاک ثبت شده باشد.
۲- کلیه معاملات راجع به حقوقی که قبلاً در دفتر املاک ثبت شده است.

پس اگر شخصی ملکی را که در دفتر املاک ثبت شده است، به وسیله یک مبایعه نامه خریداری کند ،باید صاحب ملک، سند رسمی را به نام صاحب جدید ملک منتقل کند. اگر این کار را به هر دلیلی انجام ندهد، خریدار می تواند علیه او در دادگاه شکایت نماید و از دادگاه درخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک نماید.

مدارک مورد نیاز شکایت الزام به تنظیم سند رسمی ملک

یکی از ادله ی مستند در این دعوای، سند عادی معتبر است. در واقع این سند وقوع عقد بیع بصورت قانونی را بین طرفین اثبات می کند. این سند باید با وجود کلیه ی شرایط صحت عقد قرار داد منعقد شده باشد و اگر این شرایط وجود نداشته باشد، صحت آن سند دچار مشکل می شود.

اما در شرایطی که سند معتبری در بین نباشد شرایط کمی دشوار می شود و یک مرحله اضافه می شود. آن هم اینست که شخصی که خواهان تنظیم سند رسمی است باید ابتدا واقع شدن عقد بیع را اثبات کند و بعد دعوای تنظیم به الزام سند رسمی را طرح کند.

اگر سند به نام فروشنده نباشد، شرایط به چه صورت است؟

اگر ملکی به واسطه ی یک مبایعه نامه دست به دست فروخته شود و سند رسمی به نام خریداران منتقل نشده باشد، در اینجا برای تنظیم سند رسمی باید تمامی آن مالکین سابق به عنوان خوانده ی دعوا به دادگاه دعوت شوند تا به کسی که سند رسمی به نام اوست برسیم و او نیز باید جزو خواندگان دعوا حضور داشته باشد.

مرجع صالح برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک

براساس ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه صالح برای رسیدگی به این دعوای، دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.

نحوه ی فرستادن دادخواست

برای ارسال دادخواست، ایتدا باید متن دادخواست را تنظیم نمایید. سپس باید با دادخواست و مدرک شناسایی و هزینه ی دادرسی و مستندات خود به  دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. پس از ثبت نام در سامانه ی ثنا، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی خود را ارسال کنید.

آیا می توان بابت تاخیر در تنظیم سند رسمی، تقاضای خسارت نمود؟

اگر طرفین در قرار داد خود وجه التزام یا خسارت تاخیر در انجام تعهد در نظر گرفته باشند و توافق کرده باشند، در اینجا می توان آن خسارت را همراه با دادخواست الزام به تنظیم سند، مطالبه نمود.

چگونه حکم تخلیه بگیریم؟

فهرست مطالبقرارداد اجارهاجاره نامهاجاره نامه عادی اجاره نامه رسمیدلایل گرفتن حکم تخلیهمدارک لازم جهت گرفتن حکم تخلیهگرفتن حکم...

اثبات مالکیت ملک

فهرست مطالبمالکیت چیست؟سند مالکیتمستندات لازم برای اثبات مالکیت ملکسندشاهدمبایعه نامهمتصرف بودناثبات مالکیت وراثمدارک اثبات...

چگونه سند مالکیت المثنی بگیریم؟

گاهاً برای همه ی ما اتفاق می افتد که اسناد یا مدارک خود را گم می کنیم یا اینکه در اثر اتفاقی از بین می روند. این اسناد شامل...

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.