الزام به تنظیم سند یعنی چه؟
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۱ امور حقوقی ( عمومی ) 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقهمدت زمان تخمینی مطالعه: ۶ دقیقه
فهرست مطالب
در این مطلب نگاهی کلی به مقوله الزام به تنظیم سند و مالکیت های قانونی می اندازیم. و در انتها شرایط شکایت الزام به تنظیم سند را برای شما شرح خواهیم داد.
الزام به تنظیم سند به چه معناست؟
یکی از اصلی ترین دعاوی ملکی در دادگستری « الزام به تنظیم سند » می باشد که گاهی فروشنده در این امر به تعهد خود عمل نمی کند و سند را به خریدار منتقل نمی کند. این دعوی در مورد اموالی که سند رسمی دارند و در نزد اداره ی ثبت، سند مالکیت داشتن آن ها پذیرفته شده است، مطرح می شود مثل خانه، ماشین، مغازه و… . البته در هنگام انجام معامله سند عادی تحت عنوان قولنامه ما بین خریدار و فروشنده منعقد می شود که در آن، شرایط به توافق رسیدن طرفین ثبت شده و ذکر می گردد که مال به خریدار واگذار گردیده است. اما این سند با سند رسمی آن مال فرق می کند.
سند در واقع اوراقی است که اثبات می کند شخص؛ مالک مال می باشد و از لحاظ قانونی دارای ارزش و اعتبار است. قانون گذار نیز کسی را مالک مال می شناسد که سند رسمی مال به نام او در اداره ی ثبت، ثبت شده باشد.
مال چیست؟
مال چیزیست که قابلیت تملک و مبادله و انتقال به غیر را داشته باشد. مال می تواند ارزش مادی و اقتصادی یا ارزش معنوی داشته باشد. اما بطور کلی به آن چیزی در عرف مال می گویند که ارزش اقتصادی داشته باشد. قابل ذکر است «مال» با «دارایی» متفاوت است، مال برخلاف دارایی فقط جنبه های مثبت دارایی را شامل می شود و شامل بدهی های فرد نمی شود. اما جالب است بدانید که منظور از دارایی هم دارایی های مثبت شخص که شامل پول و خانه و…و هم دارایی های منفی شخص مثل بدهی ها و قسط و قرض ها و… می شود.
- دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک و نحوه ی در خواست آن
- چگونه سندمالکیت المثنی بگیریم؟
- دعوای ابطال سند رسمی چیست؟
- نحوه استعلام سند ملکی قبل از خرید
- چگونه حکم تخلیه بگیریم؟
انواع مال
در قانون مدنی اموال به دسته های مختلفی تقسیم شده اند که مبنای این تقسیم بندی ها متفاوت است.
- مادی و غیرمادی: مانند خانه، اتومبیل، حق تالیف و…
- مال مصرف شدنی و قابل بقا: مثل غذا، میوه، تلفن، دوچرخه و…
- منقول و غیرمنقول: مال منقول قابل جا به جایی می باشد مثل تلفن همراه. مال غیرمنقول قابل جا به جایی و حمل و نقل نیست مثل خانه.
- مثلی و قیمی: مثلی یعنی شبیه آن زیاد باشد و بتوان آنها را به جای هم قرار داد مثل یک کیلو قند. مال قیمی مالیست که فقط یک مورد از آن وجود دارد مثل خانه ای در یک آدرس و پلاک مشخص یا یک تابلو نقاشی نفیس از یک هنرمند.
- مال مفروز و مال مشاع: مفروز مالی است که در مالکیت یک نفر قرار دارد و مال مشاع مالی است که چند نفر در مالکیت آن با هم شریک باشند.
مالکیت به چه معناست؟
مالکیت به رابطهای که بین شخص و مال وجود دارد گفته میشود. طبق این رابطه شخص (مالک) می تواند هرگونه تصرفی در مال (مملوک) داشته باشد و هرگونه که مایل باشد از آن استفاده کند همچنین این رابطه تصرف دیگران را بر آن مال ممنوع می کند.
انواع مالکیت
بطور کلی می توان برای هر مال دو نوع منفعت متصور شد:
- منفعت عمومی: منفعت عمومی منفعتی است که متعلق به تمامی شهروندان می باشد مثل نیمکت پارک.
- منفعت خصوصی: مفعت خصوصی به منفعتی می گویند که متعلق به یک شخص (مفروز) یا چند شریک (مشاع) می باشد مثل یک خانه.
- نحوه تنظیم قرارداد و نکات مرتبط با آن
- نحوه تنظیم قرارداد ۲
- مال مشاع چیست؟
- حق شفعه چیست؟ و چه شرایطی دارد؟
چگونه می شود مالک چیزی شد؟
برای کسب مالکیت یک مال توسط فرد چند راه وجود دارد:
- ارث
- حیازت مباحات: تصرف کردن اشیاء بدون مالک.
- قرارداد: خریدن و یا هدیه گرفتن مال به صورت قانونی.
- احیای اراضی موات: تصرف کردن زمین های بدون مالک که بدون استفاده رها شدهاند به منظور ایجاد آبادی و یا ساخت و ساز.
- اخذ به شفعه: زمانی که یکی از شرکا قصد فروش سهم خود از مال را دارد، شریک دیگر میتواند با پرداخت هزینه به مشتری مال را به تصرف کامل خود درآورد.
چه راه هایی برای اثبات مالکیت وجود دارد؟
برای اثبات مالکیت نسبت به مال قانون گذار راه هایی را در اختیار افراد قرار داده است. از جمله سند، قولنامه، مبایعه نامه، شواهد، اماره ید (به این معنی که شخصی مالی را در اختیار دارد مالک آن محسوب می شود مگر اینکه خلاف آن اثبات گردد)، تصرف و… .
ولی اصلی ترین و محکم ترین دلیل اثبات مالکیت «سند» می باشد. برای مثال اگر دو نفر بر سر مالکیت مال به اختلاف برسند از نظر قانون مال متعلق به کسی است که شواهد و ادله محکم تر و یا سند آن مال ربه نام او باشد.
لذا در قانون به این اصل مهم تاکید شده که در هنگام انجام معاملات و معاهدات سندی دال بر مالکیت یکی از طرفین (خریدار) منعقد گردد.
دعوای الزام به تنظیم سند
شرایط دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، وجود رابطه قراردادی بین دو طرف معامله و فروشنده مالک می باشد. همچنین ملک فوق باید قابلیت نقل و انتقال داشته باشد. به عنوان مثال در توقیف و یا درخواست ثالث نباشد. در نهایت در صورتی که در زمان تعیین شده خریدار در محل مورد توافق (دفترخانه) جهت ارائه مابقی ثمن حضور پیدا کند، اما فروشنده غایب باشد به عنوان الزام به تنظیم سند میتواند از او شکایت کند. عدم حضور فروشنده باید قابل اثبات باشد.
دیدگاهتان را بنویسید