شورای حل اختلاف در چه مواردی صلاحیت رسیدگی دارد
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۱ امور حقوقی ( عمومی ) 0 مدت زمان مطالعه: 7 دقیقهمدت زمان تخمینی مطالعه: ۷ دقیقه
فهرست مطالب
در چه مواردی شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی قضایی می باشد؟
- شورای حل اختلاف کجاست؟
- شوراهای حل اختلاف، در چه پرونده هایی صلاحیت رسیدگی دارند (صلاحیت شورای حل اختلاف)؟
همانطور که از نام شورای حل اختلاف بر می آید این مرجع برای حل اختلاف و صلح و سازش بین افراد حقیقی و حقوقی غیردولتی به وجود آمده است.
صلاحیت شورای حل اختلاف
این شورا متشکل از رییس، دو عضو اصلی و یک عضو علی البدل است که در ماده ۶ قانون شورای حل اختلاف شرایط اعضای این شورا بدین شرح آمده است:
” ماده ۶ قانون شوراهای حل اختلاف:اعضای شورا باید دارای شرایط زیر باشند: |
⊗ قضات شورا نیز از بین قضات شاغل یا بازنشسته انتخاب می شوند.
صلاحیت شورای حل اختلاف در چه موضوعاتی است؟
مواردی که شورای حل اختلاف صلاحیت به رسیدگی دارد یا به عبارت دیگر مواردی که در شورا بدان رسیدگی می شود در ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف آمده است.
” ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف:در موارد زیر، قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای مینماید: |
بهای خواسته بر اساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد و در صورتی که هر کدام از اصحاب دعوی در این زمینه نظری داشته باشند و این اختلاف نظر موثر در صلاحیت شورا باشد ( برای مثال یکی از طرفین ادعا کند ارزش آن بیش از دویست میلیون ریال است) یا آن که قاضی در میزان آن شک داشته باشد، قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند.
⊗ شورای حل اختلاف نمی تواند به شلاق یا حبس حکم بدهد.
- همه چیز در رابطه با پزشک قانونی
- ایا میدانید دادسرا کجاست ، فرق ان با دادگاه
- فرق شورای حل اختلاف با دادگاه
چه دعاوی در شورای حل اختلاف نمی تواند مطرح شود؟
برخی از دعاوی نیز وجود دارد که حتی با توافق طرفین قابلیت طرح در شورا را ندارد؛ این دعاوی عبارتند از:
- اختلاف در اصل نکاح، اصل طلاق، فسخ نکاح، رجوع و نسب
- اختلاف در اصل وقفیت، اصلیت و تولیت
- دعاوی راجع به حجر و ورشکستگی
- دعاوی راجع به اموال دولتی
- اموری که به موجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قضایی غیر دادگستری می باشد.
از موارد دیگر صلاحیت شورا می توان به این موضوع اشاره کرد که در تمامی اختلافات و دعاوی خانوادگی و سایر دعاوی مدنی و جرایم غیر قابل گذشت، مرجع قضایی رسیدگی کننده می تواند با توجه به کیفیت دعوا و امکان حل و فصل آن از طریق سازش موضوع را فقط برای یک بار آن هم به مدت سه ماه به شورا ارجاع دهد.
نکته: در صورت تراضی طرفین شورای حل اختلاف می تواند در این موارد اقدام به صلح و سازش نماید: ۱- کلیه امور مدنی و حقوقی ۲- کلیه دعاوی قابل گذشت ۳- جنبه خصوصی جرایم غیر قابل گذشت. البته دقت شود که مواردی که در بالا اشاره کردیم و گفتیم حتی با توافق طرفین قابلیت طرح در شورا را ندارد مستثی هستند و مطلقا قابلیت طرح در شورا را ندارند.
به عنوان سخن آخر خوب است به این نکته اشاره داشته باشیم که بر طبق ماده ۱۲ قانون شوراهای حل اختلاف این شورا باید اقدامات لازم را برای حفظ اموال اشخاص صغیر، مجنون و غیررشید که فاقد ولی یا قیم باشند و غایب مفقودالاثر، همچنین ماترک متوفای بلاوارث و اموال مجهولالمالک بهعمل آورند و بلافاصله مراتب را به مراجع صالح اعلام کنند. شوراها حق دخل و تصرف در هیچیک از اموال مذکور را ندارند.
سایت شورای حل اختلاف
آدرس وبسایت شورای حل اختلاف با نام مرکز توسعه حل اختلاف به ادرس shoradad.eadl می باشد. این وبگاه شامل ادرس شعب در کلیه شهرستانها، اخرین اطلائیه و اخبار مرتبط با قوه قضائیه ، آیین نامه ها و نظارت و بررسی می باشد.
ساعت کاری شوراهای حل اختلاف
ساعات کاری شوراهای حل اختلافا معمولا ۴ ساعت می باشد. که با دستور رئیس قوه قضایی همان استان تعیین و میتواند سمت صبح و یا عصر باشد. ساعات شروع معمولا بین ۸ صبح الی ۱۲ می باشد.
نحوه شکایت در شورای حل اختلاف
قبل از طرح دعوا ابتدا باید ببینید که کدام مرجع قضایی صلاحیت رسیدگی به موضوع شمارا دارد . در صورتی که موضوع شما مربوط به شورای حل اختلاف می باشد . همانطور که در بالا ذکر کردیم در ماده ۹ قوانین شوراهای حل اختلاف صلاحیت شورای حل اختلاف بیان شده است.
دیدگاهتان را بنویسید