تأمین خواسته به چه معناست؟

۲۸ آذر, ۱۴۰۱ 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
تامین خواسته
۵/۵ - (۱ امتیاز)

یکی از مفاهیم پرکاربرد و مهم در دعاوی  تأمین خواسته است. در این مطلب می خواهیم بدانیم تأمین خواسته چیست؟

کمتر از یک ساعت پاسخ خود را دریافت کنید


تأمین خواسته چیست

هنگامی که دعوایی علیه مالی از اموال شخص خوانده مطرح می شود، در این بین فرصت مناسبی است که خوانده اموال خود را از دسترس خارج نماید. برای جلوگیری از این مشکل، هر زمان که خواهان از این جهت احساس نگرانی نمود، می تواند از اموال خوانده، خواسته ی خود را متوقف نماید. اگر خواسته ی خواهان عین معین باشد، همان عین و اگر خواسته کلی ما فی ذمه باشد، معادل مبلغ آن را می تواند متوقف کند. در اینجا قانون گذار در واقع درصدد حمایت از خواهان دعوی است، تا در صورتی که حکم به نفع خواهان صادر شد اموالی از خوانده در دسترس او باشد.

اما در اینجا حالت دیگری نیز وجود دارد و آن حالتیست که حکم به نفع خوانده ی دعوی باشد. با توقیف اموال خوانده در این مدت ممکن است خساراتی به او وارد شده باشد. در اینجا قانون گذار این را نیز پیش بینی کرده است و هنگامی که خواهان می خواهد مالی از اموال خوانده را متوقف نماید باید خودش نیز تامین مناسبی برای خسارات احتمالی خوانده پرداخت کند. در اینجا اگر رای برخلاف خواهان و به نفع خوانده صادر شد، تامین خواهان برای خسارت به خوانده پرداخت می شود.

شرایط خواسته

تأمین خواسته نیاز به اقامه ی یک دعوای کامل دارد و شرایط یک دعوای کامل را نیز باید داشته باشد. خواسته ای که ما به خاطر آن می خواهیم تأمین دریافت کنیم باید منجز باشد یعنی طلب باید حال شده باشد و سر رسید آن فرارسیده باشد.

موارد پذیرش تأمین خواسته

ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی موارد تأمین خواسته را بیان کرده است:

خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است درموارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است :
الف- دعوا مستند به سند رسمی باشد.
ب- خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد.
ج- در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون، دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد.
د- خواهان، خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدا به صندوق دادگستری بپردازد.
تبصره- تعیین میزان خسارت احتمالی، با درنظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تامین را می پذیرد. صدور قرار تامین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.

زمان طرح خواسته ی تأمین

براساس ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی:

  • قبل از طرح دعوای اصلی
  • همزمان با طرح دعوای اصلی
  • بعد از طرح دعوای اصلی تا قبل از صدور حکم قطعی

نکته: در صورتی که دعوی خواهان در نظر قاضی، دعوای واهی باشد، دادگاه نمی تواند درخواست تأمین خواسته را نپذیرد بلکه فقط می تواند میزان تدمین خسارتی که از خواهان دریافت می کند را کم و زیاد کند.

زمان اجرای قرار تأمین

براساس ماده ۱۱۷ قانون آیین د.م :

قرار تامین باید فوری به خوانده ابلاغ و پس از آن اجرا شود. در مواردی که ابلاغ فوری ممکن نباشد و تاخیر اجرا باعث تضییع یا تفریط خواسته گردد ابتدا قرار تامین اجرا و سپس ابلاغ می شود.

علت فوریت ابلاغ قرار تأمین این است که هدف ما ازاین کار در امنیت قرار دادن خواسته است.

نحوه توقیف اموال

خوانده می تواند حسب مورد خودش اموالی را که خواسته شده یا معادل آن را برای توقیف ارائه کند. در غیر اینصورت براساس حکم قانونی توقیف اموال صورت می گیرد.

براساس ماده ۱۲۶ قانون آیین د.م:

توقیف اموال اعم از منقول و غیرمنقول و صورت برداری و ارزیابی و حفظ اموال توقیف شده و توقیف حقوق استخدامی خوانده و اموال منقول وی که نزد شخص ثالث موجود است، به ترتیبی است که در قانون اجرای احکام مدنی پیش بینی شده است.

و مطابق ماده ۱۲۷:

از محصول املاک و باغها به مقدار دو سوم سهم خوانده توقیف می شود. اگرمحصول جمع اوری شده باشد، مامور اجرا سهم خوانده را مشخص و توقیف می نماید. هرگاه محصول جمع اوری نشده باشد برداشت آن، خواه دفعتا و یا به دفعات، باحضور مامور اجرا به عمل خواهد امد. خوانده مکلف است مامور اجرا را از زمان برداشت محصول مطلع سازد. مامور اجرا حق هیچ گونه دخالت در امر برداشت محصول را ندارد، فقط برای تعیین میزان محصولی که جمع اوری می شود حضور پیدا خواهد کرد. خواهان یا نماینده او نیز در موقع برداشت محصول حق حضور خواهد داشت.
تبصره – محصولاتی که در معرض تضییع باشد فورا ارزیابی و بدون رعایت تشریفات با تصمیم و نظارت دادگاه فروخته شده، وجه حاصل در حساب سپرده دادگستری تودیع می گردد.

دادگاه صالح تامین خواسته

براساس ماده ۱۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی، درخواست تأمین از دادگاهی می شود که صلاحیت رسیدگی به دعوی را دارد. مثلا در مورد مال غیر منقول درخواست تأمین باید از دادگاه محل وقوع مال غیر منقول صورت بگیرد.

 بعد از تأمین خواسته تا چه مدت فرصت طرح دعوای اصلی را داریم؟

براساس ماده ۱۱۲ تنها تا ۱۰ روز بعد از صدور قرار تأمین خواسته باید دعوی اصلی را طرح نمود. در صورتی که تا این مدت دادخواست دعوای اصلی را ندهد، اگر خوانده درخواست کند، قرار تأمین لغو می شود.

قرار جلب به دادرسی چیست؟

در مورد تمام جرایم روند رسیدگی به این شکل است که در ابتدا، موضوع در دادسرا توسط بازپرس رسیدگی میشود. به عبارتی بازپرس وظیفه دارد...

اثبات مالکیت ملک

فهرست مطالبمالکیت چیست؟سند مالکیتمستندات لازم برای اثبات مالکیت ملکسندشاهدمبایعه نامهمتصرف بودناثبات مالکیت وراثمدارک اثبات...

چگونه فردی را ممنوع الخروج کنیم؟

فهرست مطالبتعریف ممنوع الخروجموارد منع خروجبدهکاران به دولت:مجرمان تبعه ی ایران :بدهکاران:مهریه:مدیران شرکت ها:زوجه:نحوه اطلاع...

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.