جلب ثالث چیست؟
۱۵ دی, ۱۴۰۰ امور حقوقی ( عمومی )، امور کیفری 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقهگاهی اوقات اتفاق می افتد که در جریان رسیدگی به یک دعوی، یکی از طرفین دعوی حضور شخص ثالثی را نیاز می بیند. در این شرایط، هر کدام از طرفین که حضور شخص سومی را در دعوی نیاز بداند، می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی، دلایل خود را جهت حضور شخص سوم در دادگاه، اعلام کند و تا سه روز بعد فرصت دارد که دادخواست جلب ثالث را به دادگاه تسلیم نماید.
فهرست مطالب
جلب ثالث به چه معناست؟
جلب ثالث در جایی صادر می شود که یکی از طرفین دعوی تا پایان اولین جلسه ی رسیدگی، حضور شخص سومی را در پرونده لازم بداند و دلایل خود برای اینکه این شخص باید حضور داشته باشد را در دادگاه بیان کند. این شخص که حضور ثالث را لازم می داند پس ازجلسه ی اول تا سه روز فرصت دارد که دادخواست خود را به دادگاه تسلیم کند. در واقع این شخص با جلب ثالث، او را در زمره ی یکی از طرفین و اصحاب دعوی قرار می دهد. شخصی که ثالث را به دعوی جلب نموده را جالب، و شخص ثالثی که به دعوی جلب شده است را مجلوب ثالث می نامند.
ماده ۱۳۵ قانون آیین دادرسی مدنی:« هر یک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند، می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید، چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدیدنظر.» |
در کدام مراحل دادگاه قابل طرح است؟
دعوای جلب ثالث هم در مرحله ی رسیدگی بدوی قابل طرح است و هم در مرحله ی تجدیدنظر خواهی می تواند تا پایان جلسه ی اول مطرح شود.
هدف از جلب ثالث در دعوی چیست؟
جلب ثالث به دو دلیل می تواند باشد:
- جلب ثالث اصلی: در اینجا وقتی جلب شخص سومی صورت می گیرد، بیشتر توسط خواهان دعوای اصلی است. در واقع او مجلوب را به عنوان خوانده ی اصلی دعوی خود قرار داده است. البته می تواند موضوع دعوای همان دعوای اولیه باشد یا اینکه دعوای دیگری مطرح شده باشد اما منشا هر دو دعوی باید یکسان باشد. در جایی که خواهان اقدام به جلب ثالث اصلی می کند در واقع می خواهد او را به جای خود در جایگاه خوانده ی دعوی قرار دهد یا اینکه هر دو با هم در جایگاه خوانده قرار بگیرند.
- جلب ثالث کمکی: در اینجا شخص این دعوی را مطرح می کند تا با رسیدگی و صادر شدن حکم در خصوص این دعوی ، احتمال اینکه شخص در دعوی اصلی حکم به نفعش صادر شود بالاتر برود. در واقع جنبه ی کمکی نسبت به دعوای اصلی را دارد.
شرایط جلب ثالث چیست؟
- دادخواست جلب ثالث باید همراه با دادخواست دعوای اصلی به ارائه شود یا اینکه نهایتا تا پایان جلسه ی اول رسیدگی مطرح شده و تا سه روز بعد دادخواست خود را تقدیم نماید.
- دعوای جلب ثالث باید دارای منشا واحد یا ارتباط با دعوای اصلی باشد.
- این دعوا در همان دادگاهی طرح می شود که دعوای اصلی در آن جا اقامه شده است.
- خواهان و خوانده هر دو می توانند اقدام به جلب شخص سوم نمایند.
- جلب باید در مورد موضعی که در حل رسیدگی است مطرح شود و در مهلت مقرر یعنی تا پایان جلسه اول رسیدگی طرح شود.
- دادخواست جلب ثالث باید به تعداد اصحاب دعوی + یک نسخه اضافه برای دادگاه تهیه شود.
- رسیدگی به دعوای جلب ثالث منوط به قبول یا رد دادخواست شخص توسط دادگاه است.
دادخواست جلب باید حاوی چه اطلاعاتی باشد؟
دادخواست جلب نیز باید همانند دادخواست سایر دعاوی تهیه شود. اطلاعات لازم جهت تهیه دادخواست در ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی نوشته شده است.
ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی:« دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد : |
آیا اگر قرار جلب ثالث رد شود قابل تجدید نظر خواهیست؟
بله، در جایی که این دادخواست رد شود، می تواند با حکم صادر شده در مورد دعوای اصلی اقدام به تجدید نظر خواهی نماید.
ماده ۱۴۰ قانون آیین دادرسی مدنی:« قرار رد دادخواست جلب شخص ثالث، با حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر است. در صورتی که قرار در مرحله تجدیدنظر فسخ شود، پس از فسخ قرار، رسیدگی به آن با دعوای اصلی، در دادگاهی که به عنوان تجدیدنظر رسیدگی می نماید، به عمل می اید.» |
دیدگاهتان را بنویسید