روش شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال

۳۱ مرداد, ۱۴۰۱ 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال
۴/۵ - (۵ امتیاز)

رمز ارز دیجیتال چیست؟

چگونه می توانیم جلوی شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال را بگیریم؟

اگر کلاهبرداری انجام شد به کجا شکایت کنیم؟

رمز ارزهای دیجیتال چیست؟


حتما تا به حال اسم بیت کوین و یا سایر رمز ارزهای دیجیتال به گوشتان خورده است. با توجه به پرونده های اخیر مجموعه حقوقی دادیاران و مراجعین متعدد در رابطه با کلاهبرداری از طریق بیت کوین و سایر رمز ارزهای دیجیتال لازم دانستیم که این بلاگ را تدوین و در وبسایت قرار دهیم. قطعا مهمترین سوال برای افرادی که دچار کلاهبداری شده اند این است که، آیا می توان موضوع را از منظر حقوقی پیگیری کرد؟

کلاهبرداری با استفاده از رمز ارز بیت کوین:


با توجه به این که رمز ارزها نوعی پول دیجیتال به حساب می آید و مثل پول کاغذی مادی نیست تا بتوان آن را به شکل فیزیکی مبادله کرد. برای رسیدگی حقوقی این موضوع باید به سراغ جرایم سایبری رفت.

قانونگذار ما در تعریفی که برای کلاهبرداری رایانه ایی داشته بیان کرده است:

ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی:
هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده‎ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

حال اگر برای مثال شخصی ادعا کند که در سیستم رمز گذاری مقداری ارز دیجیتال را به دیگری انتقال داده است. و مورد کلاهبرداری واقع شده است تکلیف چه خواهد بود؟ آیا می توان تحت عنوان کلاهبرداری رایانه ایی شکایت کرد؟

در تعریفی که بالاتر در مورد کلاهبرداری رایانه ایی در ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده بود، گفته شده است که مال یا منفعت یا خدمت یا امتیاز مالی برای خود کسب کند. مال در حقوق ما به هر چیزی گفته می شود که ارزش مبادله ایی داشته باشد و در مقابل آن پول یا یک کالای با ارزش دیگری داده شود. با توجه به این تعریف مشخص می گردد که رمز ارزهای دیجیتال را نیز می توان نوعی مال به حساب آورد. و یا حتی اگر کسی به مالکیت داشتن آن اعتقادی نداشته باشد قطعا منفعتی مالی به حساب می آید. در نتیجه در صورتی که از شما کلاهبرداری گردد و مقداری ارز دیجیتال برای مجرم از این طریق به دست آید می توانید تحت عنوان کلاهبرداری رایانه ای شکایت کنید.

شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال
شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال

سرقت رایانه ایی رمز ارزها یعنی چه؟


با توجه به امنیتی که در مورد رمز ارزها وجود دارد احتمال سرقت آن بسیار پایین است اما غیر ممکن نیست. در صورتی که کسی رمز ارز دیگری یا اطلاعات مربوط به کیف پول دیجیتالی وی را سرقت کند مرتکب جرم ماده ۷۴۰ قانون مجازات اسلامی شده است. در این ماده ربایش داده های متعلق به دیگری را سرقت رایانه ایی دانسته شده است.

دسترسی غیرمجاز به چه معناست؟


یک جرم دیگری که می توان بدان اشاره کرد دسترسی غیر مجاز است. بدین شکل که اگر فردی به شکل غیر مجاز به اطلاعات شخصی کیف پول دیجیتال شما دسترسی پیدا کند وی مرتکب جرم دسترسی غیر مجاز می شود.

نحوه شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال :


برای ثبت شکایت در جرایم رایانه ایی، کار را باید مانند تمام جرایم دیگر شروع کنید. برای این منظور ابتدا به دفاتر خدمات قضایی مراجعه می کنید. بعد اقدام به ثبت شکواییه می کنید. بعد از ثبت شکواییه یک نسخه از آن را با خود به دادسرای جرایم رایانه ایی برده و ادامه کار را پیگیری کنید.

چند نکته مهم در راستای پیشگیری از جرم


فضای رمز ارزهای دیجیتال برای بسیاری هنوز یک فضای ناشناخته به حساب می آید. بنابراین هرگز بدون آشنایی کافی به این فضا وارد نشوید تا در دام کلاهبرداران رایانه ایی نیفتید. در همین راستا ذکر چند نکته برای پیشگیری از بزه دیده واقعا شدن در این فرایند خالی از لطف نیست.

  1. به هر کسی اعتماد نکنید. ممکن است افراد زیادی تحت عنوان صرافی ارز دیجیتال به سراغ شما بیایند که اگر مبلغی را در اختیار من قرار بدهی برایتان رمز ارز خرید و فروش می کنیم. اما در واقع اصلا سرمایه گذاری ایی در کار نیست. بنابراین فقط از صرافی های قانونی و معتبر برای خرید و فروش استفاده کنید.
  2. اطلاعات کیف پول را در اختیار دیگری قرار ندهید. تراکنش های مربوط به رمز ارزها در یک سیستم رمز نگاری شده رخ می دهد و تمامی این تراکنش ها در بلاک چین به ثبت می رسد و این فرایند ها از امنیت بسیاری بالایی برخوردار است. مگر آن که خودتان با دست خودتان به درون چاه بیفتید و اطلاعات ورود به پنل های کاربری و یا کیف پول خود را در اختیار این افراد قرار دهید!
  3. از ایمیل های فیشینگ غافل نشوید. ممکن است ایمیل هایی برای شما ارسال شود و از شما بخواهد که اطلاعات مربوط به کیف پول خود را در آن وارد کنید. این سایتی که شما در آن مشغول به پر کردن اطلاعات خود هستید یک وب سایت جعلی است که شما با در اختیار دادن اطلاعات خود به آنها، کارشان را راحت می کنید.
وکلای کیفری و جرایم سایبری در مشهد ، گروه وکلای دادیاران
۰۹۱۵۲۴۴۷۰۹۰

نشر اکاذیب چیست و چه مجازاتی دارد؟

فهرست مطالبمفهوم نشر اکاذیب و مجازات آننشر اکاذیب چیست؟جرم نشر اکاذیبمجازات نشر اکاذیببار اثباتی جرم مفهوم نشر اکاذیب و...

دفاع مشروع چیست؟

فهرست مطالبمفهوم دفاع مشروع و شرایط آنشرایط دفاع مشروعپرداخت دیه در دفاع مشروع ممکن است تابحال در مواقع زیادی واژه دفاع مشروع...

قرار جلب به دادرسی چیست؟

در مورد تمام جرایم روند رسیدگی به این شکل است که در ابتدا، موضوع در دادسرا توسط بازپرس رسیدگی میشود. به عبارتی بازپرس وظیفه دارد...

4/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.