ضمانت اجرای عدم از پرداخت نفقه
۱۸ آذر, ۱۴۰۱ حقوق خانواده 0 مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه- ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه چیست؟
- آیا می توان مرد را الزام به پرداخت نفقه نمود؟
- آیا می توان به دلیل نپرداختن نفقه از طریق کیفری اقدامی نمود؟
فهرست مطالب
کمتر از یک ساعت پاسخ خود را دریافت کنید
مطابق قانون ایران در روابط بین زوجین، مرد ملزم به پرداخت نفقه به همسر خویش است. زیرا که براساس قانون خانم وظیفه ای برای اشتغال ندارد و مرد نان آور خانواده است. حتی در صورتی که خانم شاغل هم باشد و برای خود درآمد داشته باشد باز هم آقا ملزم به پرداخت مبلغ نفقه می باشد. هرچند که در جوامع امروزی جمعیت نسبتا زیادی از خانواده ها بر اساس تلاش مشترک مرد و زن در خارج از خانه، زندگی خود را می گردانند. اما به هرحال در ادامه ی این مطلب به تعریف نفقه و ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه می پردازیم.
نفقه چیست؟
نفقه وجه یا مالی است که مرد پس از عقد ازدواج وظیفه دارد برای رفع نیازهای همسرش به او بپردازد. براساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه عبارت است از:
” ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی: نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.” |
نکاتی در مورد نفقه
- براساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی نفقه تنها در ازدواج دائم برعهده مرد می باشد.
- در ازدواج موقت چنانچه شرط شده باشد و مرد پذیرفته باشد برعهده مرد قرارمی گیرد. بنابراین عدم پرداخت نفقه در ازدواج موقت مشکلی را ایجاد نمی کند.
- شرط دیگر پرداخت نفقه نیز این است که خانم از مرد تمکین نماید.
- میزان نفقه نیز با توجه به عرف منطقه و شأن خانوادگی خانم متغیر می باشد.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه چیست؟
برای نپرداختن نفقه قانون گذار دو نوع ضمانت اجرای مختلف در نظر گرفته است:
- ضمانت اجرای حقوقی
- ضمانت اجرای کیفری
۱-) ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه به همسر چیست؟
براساس ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی چنانچه مرد نفقه نپردازد در اینجا خانم باید به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست مطالبه ی نفقه بدهد:
” ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی: زن می تواند در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند در این صورت محکمه میزان نفقه را معین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد.” |
بعد از رسیدگی دادگاه به موضوع، اگر مرد توانایی پرداخت مبلغ نفقه را داشته باشد، باید مبلغ نفقه را به خانم بپردازد. در صورت عدم پرداخت نفقه بصورت عمدی، مطابق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی دادگاه می تواند او را مجبور به پرداخت نفقه کند.
” ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی: در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او بدادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.” |
اما چنانچه نپرداختن نفقه به دلیل ناتوانی مالی مرد باشد، در اینجا برای خانم در صورت وجود یکسری دلایل خاصی حق طلاق بوجود می آید.
۲-) ضمانت اجرای کیفری نپرداختن نفقه به همسر چیست؟
قانون گذار به دلیل اهمیت بحث نفقه، برای ترک نفقه مجازات کیفری نیز مشخص نموده است. براساس ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی مجازات عدم پرداخت نفقه افراد واجب النفقه حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه مشخص شده بود. اما با تصویب ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده، ماده فوق نسخ گردید. در اینجا بصورت جایگزین برای شخصی که ترک نفقه نموده، به حبس شش ماه تا دو سال (تعزیری درجه شش) محکوم می شود.
- این جرم نیازمند شکایت خانم می باشد. و به موجب ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲، از جمله جرایم قابل گذشت است.
- بار اثبات عدم پرداخت نفقه به خانم، بر عهده ی خانم می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید