مراحل و نحوه شرکت در ازمون وکالت ، اخذ پروانه وکالت
۲۶ مهر, ۱۴۰۲ امور حقوقی ( عمومی ) 0 مدت زمان مطالعه: 4 دقیقهازمون وکالت از سوی کانون وکلا و قوه ی قضائیه برگزار می شود و هر یک از این دو نهاد به طور جداگانه این ازمون را برگزار می نمایند. در ادامه به بررسی شرایط عمومی و اختصاصی هر یک از دو نهاد برای اعطای پروانه وکالت و مراحل اخذ پروانه ی وکالت می پردازیم.
فهرست مطالب
شرایط عمومی ثبت نام
این شرایط اساسی و عمومی ازمون وکالت است که برای هر دو نهاد قوه و کانون یکسان است.
اولین شرط برای شرکت در ازمون وکالت آن است که دارای مدرک کارشناسی حقوق، فقه و حقوق، فقه و مبانی حقوقی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تائید مرجع صالح باشید. سپس با گواهی موقت یا اصل مدرک می توانید نسبت به ثبت نام اقدام نمائید.
- متقاضی باید تبعه ی ایران باشد.
- سوء شهرت نداشته باشد و تجاهر به فسق و فجور نکند.
- اعتقاد و التزام به دین اسلام
- عدم اعتیاد به مواد مخدر با تایید پزشکی قانونی
- نداشتن سابقه کیفری موثر و محرومیت از حقوق اجتماعی
- ارائه کارت پایان خدمت یا گواهی معافیت موقت یا دائم
- نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در احزاب و گروه های الحادی و فرق ضاله و معاند با اسلام و یا گروه هایی که مرامنامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی می باشد
- وابسته نبودن به رژیم منحوس پهلوی و تحکیم پایه ای رژیم طاغوت
شرایط اختصاصی ثبت نام
شرط سنی در مورد کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضاییه متفاوت است. بدین صورت که در خصوص کانون وکلا افراد از ۲۴ سال تا ۵۰ سال می توانند در این آزمون شرکت کنند و درمورد ازمون وکالت قوه ی قضائیه از ۲۴ سال تا ۶۵ سال میتوانند شرکت نمایند.
اخذ پروانه وکالت
همان طور که اشاره کردیم آزمون وکالت توسط دو نهاد کانون وکلا و قوه ی قضائیه برگزار می گردد.
کانون وکلا قدیمی ترین سازمان مردم نهاد و غیر دولتی است. در تاریخ هفتم اسفند ماه ۱۳۳۱ لایحه ی استقلال کانون وکلا تصویب گردید. از این تاریخ تا به امروز دارای شخصیت حقوقی مستقل است و در بعضی از مراکز استان ها تشکیل گردیده است. اتحادیه ی سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران تحت عنوان اسکودا فعالیت می نماید و متشکل از ۲۶ کانون است. قوه ی قضائیه نیز از سال ۱۳۸۱ ازمون وکالت را برگزار می نماید و در ۳۱ استان، مرکز وکلای قوه ی قضائیه وجود دارد.
مراحل اخذ پروانه ی وکالت کانون وکلا
بر اساس ماده ی ۵۴ ایین نامه ی کانون وکلا دوره ی کاراموزی به سه مرحله تقسیم می شود:
مرحله اول: کاراموزان ابتدا باید کارگاه های علمی را به مدت دو ماه و حداقل ۵۰ ساعت بگذرانند. در پایان این مرحله در ازمون شرکت نموده و در صورت عدم قبولی در مرتبه ی سوم پروانه ی کاراموزی توسط هیات مدیره باطل می گردد.
مرحله دوم: بعد از گذراندن مرحله ی اول می بایست ۶ ماه در ساعات اداری در مراجع ده گانه ی قضایی حضور داشته باشد و به صورت روزانه از پرونده گزارش تهیه نماید. اگر این دوره توسط کمیسیون کاراموزی تائید نگردد مجددا باید به مدت ۴ ماه تکرار شود.در صورتی که برای مرتبه ی سوم گزارش های کاراموز تائید نگردد پروانه ی کاراموزی فرد با تائید هیات مدیره ابطال می گردد.
مرحله ی سوم: برای گذراندن این مرحله که مدت آن هفت ماه است باید وکیل سرپرست انتخاب نماید و در جلسات اموزشی شرکت نماید. حداقل زمان دورههای اموزشی ۵۰ ساعت است.
مراحل اخذ پرونه ی کاراموزی قوه ی قضائیه
ابتدا جلسه ی توجیهی به مدت دوماه برگزار می گردد.
سپس کاراموز باید در دوره ی اموزشی کاربردی به مدت ۵۰ ساعت شرکت نماید.
در همایش ها و سخنرانی های علمی به مدت۳۰ ساعت که توسط مرکز وکلای قوه ی قضائیه برگزار میشود شرکت نماید.
کاراموز باید کار تحقیقی تهیه نماید و در قالب سمینار و اثر علمی ارائه نماید.
به مدت ۱۸ ماه و هرماه ۴ روز در جلسات دادگاه های حقوقی شرکت نماید.
می بایست در جلسات دادگاه های حقوقی و کیفری شرکت نماید و بیست گزارش تهیه نماید.
در نهایت امور وکالتی را زیر نظر وکیل سر پرست انجام دهد.
در واقع با قبولی در ازمون وکالت موفق به اخذ پروانه ی کارآموزی می شوید. سپس بعد از گذراندن دوره ی کاراموزی، انجام تکالیف و قبولی در ازمون اختبار، پروانه ی وکالت را دریافت می نمائید.
دیدگاهتان را بنویسید