کلاهبرداری پیامکی
۲۶ اسفند, ۱۴۰۰ امور کیفری، جرایم رایانه ای 0 مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه- جرم کلاهبرداری پیامکی چیست؟
- چه مواردی جزو کلاهبرداری های پیامکی محسوب می شود؟
- چگونه می توان به جرم کلاهبرداری از طریق پیامک شکایت نمود؟
- چه مدارکی می توان برای اثبات ادعای خود ضمیمه کرد؟
فهرست مطالب
از زمانی که گوشی های تلفن همراه بین مردم رواج پیدا کردند، یک راه ارتباطی جدید به نام پیامک نیزبوجود آمد. پیامک شیوه مدرن و بسیار سریع و راحتی بود که افراد می توانستند با هم صحبت کنند. به مرور روش های تبلیغاتی نیز به سمت پیامکی شدن حرکت نمود و ما شاهد پیامک های تبلیغاتی بودیم. امروز حتی برگه های ابلاغیه دادگاه و ادارات و قبوض همه جمع شده و همه چیز از طریق پیامک اطلاع رسانی می شود.
به همین دلیل روش های ارتکاب جرایم و کلاهبرداری نیز از طریق پیامک افزایش یافت.
جرم کلاهبردای پیامکی چیست؟
برای اینکه به تعریف این جرم بپردازیم ابتدا باید خیلی مختصر به تعریف جرم کلاهبرداری بپردازیم. ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری، جرم کلاهبرداری را بصورت مفصل تعریف کرده است اما این تعریف جرم را به طور مختصر می توان به صورت زیر بیان نمود:
« هرکسی از راه حیله و تقلب و اعمال متقلبانه مردم را فریب دهد و از این راه مال مردم را ببرد، مرتکب جرم کلاهبرداری شده است.»
بنابراین کلاهبرداری پیامکی با توجه به تعریف فوق به این صورت است که هرگاه کسی با توسل به اعمال متقلبانه و حیله و فریب از طریق پیامک، افراد را اغفال نماید یا فریب دهد و از این راه مال آن ها را ببرد، مرتکب کلاهبرداری پیامکی شده است.
مجازات جرم کلاهبرداری از طریق پیامک چیست؟
بر اساس ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا اختلاس و کلاهبرداری، شخصی که مرتکب این جرم شود به مجازات های زیر محکوم می شود:
- رد اصل مال به صاحب آن
- حبس از یک سال تا هفت سال
- پرداخت جزای نقدی معادل مالی که کلاهبردای کرده است.
- کلاهبرداری از طریق بیت کوین و سایر رمز ارزهای دیجیتال
- سرقت و کلاهبرداری رایانه ایی
- تفاوت خیانت در امانت با کلاهبرداری چیست؟
چه مواردی جزو کلاهبرداری های پیامکی محسوب می شود؟
- سامانه ثنا: در این کلاهبرداری افراد پیامکی تحت عنوان سامانه ثنا می فرستند. این آدرس جعلی است و هیچ ربطی به سامانه ثنا ندارد. پیامک هایی با مضمون شکایت، اخطاریه وابلاغیه می فرستند و از افراد می خواهند که با پداخت مبلغ کمی، ابلاغیه خود را دریافت نمایند. سپس افراد وارد درگاه پرداخت جعلی می شوند و اطلاعات حساب خود را وارد می کنند و به اینصورت به آن ها کمک می کنند که به حساب بانکی آن ها دسترسی پیدا کنند.
- پیامک های تخفیفی و تبلیغاتی یا ثبت نام: گاهی اوقات پیامک های با مضمون شما برنده جایزه شده اید یا شما مشمول دریافت تخفیف از فلان فروشگاه شده اید یا برای ثبت نام جهت دریافت کارت سوخت به لینک زیر وارد شوید و… برایتان ارسال می شود. در این پیامک لینک های پرداخت به درگاه های جعلی وجود دارد و باز هم مانند مورد بالا، می توانند به صورت غیر مجاز به اطلاعات حساب شما دسترسی پیدا کنند.
- تخلفات راهنمایی و رانندگی: یکی دیگر از شیوه ها پیامک از طریق راهنمایی و رانندگی است. با این مضمون که اگر شما الان ۵۰ درصد جریمه هایتان را بپردازید مابقی آن بخشیده می شود و…
نکته مهم: سامانه ثنا، که سامانه مخصوص قوه قضائیه است، پیامک های اطلاع رسانی و ابلاغیه های خود را با سر شناسه adliran ارسال می کند. همچنین برای مشاهده آن ها لازم نیست شما مبلغی بپردازید.
چگونه می توان به جرم کلاهبرداری از طریق پیامک شکایت نمود؟
شخص مالباخته که از او کلاهبرداری شده است، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه نماید و شکوائیه ای با موضوع کلاهبرداری پیامکی تهیه و ارسال نماید. شکوائیه شما به دادسرا فرستاده می شود تا مورد بررسی قرار بگیرد. پس از اینکه پرونده به دادگاه ارسال شود، وقت رسیدگی تعیین می شود و به شما ابلاغ می گردد.
همچنین شما می توانید از طریق پلیس فتا نیز شکایت خود را مطرح نمایید.
چه مدارکی می توان برای اثبات ادعای خود ضمیمه کرد؟
شما باید یک پرینت از گردش حسابتان تهیه کنید. همچنین یک پرینت از پیامک ارسالی نیز تهیه نمایید و ضمیمه پرونده کنید.
هرگاه کسی با توسل به اعمال متقلبانه و حیله و فریب از طریق پیامک، افراد را اغفال نماید یا فریب دهد و از این راه مال آن ها را ببرد، مرتکب کلاهبرداری پیامکی شده است.
رد اصل مال به صاحب آن، حبس از یک سال تا هفت سال، پرداخت جزای نقدی معادل مالی که کلاهبردای کرده است.
کلام اخر
کلاهبرداری پیامکی جزوی از مطلب مجازات کلاهبرداری و انواع ان می باشد. جهت اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید