انواع سرقت در قانون و مجازات آن ها
۱۹ بهمن, ۱۴۰۰ امور کیفری 0 مدت زمان مطالعه: 7 دقیقهانواع سرقت در قانون مجازات کدام است؟
ما چند نوع سرقت داریم؟
مجازات هر کدام از انواع سرقت ها چقدر است؟
فهرست مطالب
ربودن چیزی که متعلق به شخص دیگریست هر چقدر که باشد، کم یا زیاد، سرقت محسوب می شود. اموال انسان ها و هر چیزی که در ملکیت آن هاست محترم است و باید حفظ شود.
در این مطلب ابتدا به تعریف جرم سرقت و بعد به انواع سرقت ها می پردازیم.
سرقت چیست؟ جرم سرقت چه شرایطی دارد؟
سرقت برای همه ی ما مفهومی آشناست و همه ی ما می دانیم که به چه کاری سرقت گفته می شود. اما خب به طور اجمالی تعریفی از آن در ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
” سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است.”
از تعریف فوق می توان متوجه ارکان وشرایط جرم سرقت شد:
- ربودن مال (اتفاق افتادن عمل ربایش)
- مالی که دارای ارزش اقتصادی است (ملاک ارزش اقتصادی در عرف است)
- مال متعلق به دیگری باشد.
انواع سرقت در قانون مجازات
در قانون مجازات اسلامی انواع مختلفی از سرقت نام برده شده است. اما به طور کلی تمامی سرقت ها در دو گروه کلی جای می گیرند. این دو گروه شامل:
- سرقت حدی
- سرقت تعزیری
سرقت حدی
سرقت حدی به سرقتی گفته می شود که مجازات آن ابتدا در شرع تعیین گردیده و سپس از شرع وارد قانون مجازات اسلامی شده است. تعیین جرم و مجازات در مجازات های حدی مبتنی بر نظر قاضی نیست. بلکه همان جرم و مجازاتی که در شرع تعیین شده است، قاضی ملزم است در صورت تشخیص وقوع جرم، به آن مجازات حکم کند.
شرایط سرقت حدی چیست؟
سرقت حدی چهارده شرط دارد که در صورت احراز این شرایط، شخص مرتکب جرم سرقت حدی شده و به مجازت آن محکوم می شود. این شرایط در ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
- مالی که مورد سرقت قرار می گیرد باید حتما از نظر شرع و قانون دارای مالیت باشد. مثلا سرقت مشروبات الکلی چون از نظر شرعی و قانونی ارزش ندارد مال محسوب نمی شود و عمل سرقت محسوب نمی شود.
- در سرقت حدی مالی که مورد سرقت واقع می شود باید حتما در حرز باشد. یعنی اینکه مال باید در محلی قرار داشته باشد که عرفا از دزدیده شدن در امان باشد. مثلا وقتی طلایی را در گاو صندوق نگهداری می کنید، گاو صندوق حرز محسوب می شود.
- سارق باید به این حرز تجاوز کند و اصطلاحا هتک حرز کند. مثلا قفل گاو صندوق را بشکند یا از دیواری بالا برود.
- در صورتی که سارق موفق شود مال مورد نظر را از حرز خارج نماید، رکن بعدی جرم نیز محقق شده است.
- سرقت حدی که شامل هتک حرز و ربودن مال است باید به صورت پنهانی انجام شود.
- سرقت زمانی حدی محسوب می شود که در زمان قحطی و خشکسالی اتفاق نیفتاده باشد.
- همچنین در صورتی حدی محسوب می شود که سارق پدر یا جد پدری مالک مال نباشد.
- زمانی که سارق مال را از حرز خارج می کند باید در یکبار سرقت، ارزش مال مورد سرقت به اندازه ی چهار و نیم نخود سکه ی طلا باشد.
- مال مورد سرقت نباید از اموالی باشد که عام المنفعه باشد یا وقف عام شده یا اموال دولتی باشد.
- مالک مال مورد سرقت علیه سارق در مراجع قضایی طرح شکایت کند.
- مال باخته، از جرم سارق گذشت نکرده باشد.
- مال مورد سرقت پیش از آن که سرقت اثبات شود، به دست مالک نرسیده باشد. اگر مال به دست مالک برسد دیگر سرقت حدی نیست. اما اگر سارق مال را بدون اینکه به دست مالک برسد، به جای اول خودش بازگرداند سرقت همچنان حدی است.
- مال مورد سرقت خود از اموال سرقتی یا غصب شده نبوده باشد.
- پیش از اثبات جرم، مال به ملکیت قانونی خود سارق در نیامده باشد. به طور مثال شخصی از پدرش سرقت می کند و پیش از اثبات سرقت، و بعد از فوت پدرش مال به او ارث می رسد.
⊗ تمام عملیات سرقت باید توسط یک نفر انجام شود تا سرقت حدی محسوب شود. در صورتیکه سارقین چند نفر باشند باید همه ی آن ها در تمام مراحل سرقت مشارکت داشته باشند. در صورتی که تقسیم کار صورت گرفته باشد، سرقت حدی نیست.
مجازات سرقت حدی چیست؟
” ماده ۲۷۸ قانون مجازات اسلامی:حد سرقت به شرح زیر است: |
سرقت تعزیری
در صورتی که سرقت، هر کدام از شرایط چهارده گانه سرقت حدی در ماده ۲۶۸ قانون مجازات را نداشته باشد، سرقت تعزیری محسوب می شود.
سرقت تعزیری انواعی دارد که به طور کلی به سرقت تعزیری ساده و سرقت تعزیری مشدد تقسیم می شود.
سرقت تعزیری ساده که مطابق همان تعریف سرقت تعزیری که در ابتدا بیان کردیم است.
اما سرقت های تعزیری مشدد که مجازات های آن به دلیل شرایط خاص زمانی، مکانی، تعداد یا کیفیت انجام سرقت، شدیدتر اعمال می شود. مثلا سرقت در شب، راهزنی، سرقت در زمان های بحرانی، سرقت آب و گاز وبرق وتلفن، سرقت از بانک ها و صرافی ها، سرقت مسلحانه و … مجازات بخشی از سرقت های تعزیری مشدد موارد در ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
” ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی:هر گاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد مرتکب از پنج تا بیست سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاقمحکوم میگردد: |
به مبحث سرقت های تعزیری و انواع آن در مطلبی دیگر به صورت کامل تر پرداخته ایم. جهت مطالعه بیشتر به آن مطلب مراجعه نمایید.
نحوه طرح شکایت علیه سارق
سرقت به هر نحوی که اتفاق افتاده است شما باید ابتدا به کلانتری مراجعه نمایید و گزارش سرقت را بدهید.
سپس به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه کنید و یک شکوائیه با موضوع جرم سرقت تنظیم نمایید. دادسرا پس از بررسی شکایت شما و دلایل و منضمات پرونده را به دادگاه فرستاده و سارق مورد کیفر قرار می گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید