تفاوت اموال منقول و غیرمنقول
۲۵ آذر, ۱۴۰۱ املاک و اراضی 0 مدت زمان مطالعه: 3 دقیقهفهرست مطالب
کمتر از یک ساعت پاسخ خود را دریافت کنید
تفاوت اموال منقول و اموال غیرمنقول
اموال براساس ویژگی های آنها در دسته بندی های متفاوتی قرار می گیرند. در این مطلب می خواهیم به یک دسته بندی مهم اموال براساس قابلیت جا به جایی و نقل و انتقال آنها بپردازیم. ابتدا اموال منقول و بعد اموال غیرمنقول را به اختصار تعریف کرده و سپس آثار این دسته بندی می پردازیم.
مال منقول و مال غیر منقول
در ماده ۱۹ قانون مدنی اموال منقول را بدین صورت تعریف کرده است:
اشیائی که نقل آن از محلی به محل دیگر ممکن باشد بدون اینکه به خود یا محل آن خرابی وارد آید منقول است.
درماده ۱۲ قانون مدنی نیز مال غیرمنقول رابدین صورت تعریف کرده است:
مال غیرمنقول آن ست که از محلی به محل دیگر نتوان نقل نمود.اعم از اینکه استقرار آن ذاتی باشد یا به واسطه عمل انسان به نحوی که نقل آن مستلزم خرابی یا نقص خود مال یا محل آن شود.
همانطور که از تعاریف بالا مشخص است ضابطه برای تفکیک اموال ،قابلیت حمل ونقل آن هاست. مالی که قابل حرکت دادن و حمل و نقل از محلی به محل دیگر باشد بدون اینکه تغییر مکان آن خرابی به بار آورد، منقول است. مالی که قابل حرکت دادن و نقل و انتقال به محل دیگر نباشد یا اگر جا به جا هم بتواند بشود موجب خرابی عین مال یا محل آن می شود را غیر منقول می گویند.
آثار تقسیم بندی اموال منقول و غیرمنقول
۱.) خارجیان حق تملک مال غیر منقول در ایران را ندارند. آنها تنها می توانند برای سکونت یا اشتغال خود اموال غیر منقول را تحصیل و تملیک کنند. درمورد اموال منقول چنین محدودیتی وجود ندارد.
۲.) نقل و انتقال مال غیر منقول باید با سند رسمی صورت بگیرد. اما مطابق مواد ۲۲ و ۴۶ قانون ثبت تنظیم سند رسمی برای برای اموال غیرمنقول ضرورتی ندارد.
۳.) براساس ماده ۸۰۸ قانون مدنی، حق استفاده از حق شفعه منحصر در اموال غیرمنقول است.
۴.) دادگاه صالح برای اموال غیر منقول، براساس ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاهی است که مال غیر منقول در حوزه ی آن واقع شده است. دادگاه صالح برای دعاوی مربوط به مال منقول، براساس ماده ۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه محل اقامت خوانده است.
۵.) توقیف مال منقول بسیار راحت است، به محض رؤیت مال توسط مامور اجرا، آن را توقیف می نماید. اما در مال غیر منقول، توقیف مال وابسته به وضعیت ثبت آن مال در سازمان ثبت اسناد کشور می باشد.
۶.) هزینه دادرسی اموال منقول براساس، خواسته ی مورد مطالبه ی خواهان است. یعنی مال منقول پس از معرفی به داداگاه ارزش گذاری می شود و متناسب با آن باید هزینه ی دادرسی پرداخت شود. اما در مورد اموال غیرمنقول، ارزش مال غیر منقول براساس ارزش معاملات املاک در آن منطقه، توسط کارشناس تعیین می گردد. بعد از آن متناسب با قیمت مال، هزینه دادرسی مشخص می شود.
دیدگاهتان را بنویسید