راهنمای جامع طلاق، انواع طلاق، مراحل طلاق
۱۵ آذر, ۱۴۰۱ حقوق خانواده 2 مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه- انواع طلاق چیست؟ کدام طلاق نوع طلاق بهتر است؟
- چطوری می تونم برای طلاق یک طرفه اقدام کنم؟
گاهی اوقات روابط میان زوجین به جایی می رسد که دیگر امکان ادامه زندگی مشترک برای آن ها وجود ندارد. بنابراین اگر هر دونفر موافق باشند می توانند اقدام به طلاق توافقی نمایند. اما اگر شرایط به گونه ای باشد که فقط یکی از طرفین خواهان طلاق باشد، در اینجا شرایط برای اقدام به طلاق برای خانم ها و آقایان متفاوت است. اگر تصمیم خود را در رابطه با طلاق گرفته اید این مطلب را به طور کامل دنبال کنید. راهنمای جامع طلاق.
فهرست مطالب
طلاق چیست؟
طلاق در لغت به معنای رها شدن می باشد. از گذشته تا به امروز برای پایان دادن به رابطه زناشویی میان زن و مرد از این لغت استفاده میشود که در فقه و قانون شرایطی برای آن در نظر گرفته شده است. جهت راهنمای طلاق از طرف زن باید انواع طلاق و قوانین کلی طلاق را بدانیم.
طلاق گرفتن با فسخ نکاح متفاوت است.
انواع طلاق
در یک تقسیم بندی طلاق به دو دسته، طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم می شوند. به این معنا که در طلاق رجعی رابطه زناشویی به طور کامل از بین نرفته و در زمان عده زن، زن و شوهر می توانند به هم رجوع کنند و مجددا زندگی خود را از سر بگیرند ولی در طلاق بائن رابطه زناشویی به طور کل از بین رفته و زن می تواند بدون نگه داشتن عده (جز در طلاق خلع و مبارات) مجددا با مرد دیگری ازدواج کند.
عده زن به چه معناست؟
براساس ماده ۱۱۵۱ و ۱۱۵۳ قانون مدنی عده سه طهر است!
طهر یعنی پاکی زن از عادت زنانگی و مدتی که بین این دو عادت وجود دارد. در طلاق خانم باید ۳ طهر عده نگهدارد و در مواردی که خانم به دلایلی عادت نمی شود باید ۳ ماه عده نگهدارد.
همچنین عده زن حامله نیز تا پایان حاملگی می باشد. در مدت زمان عده، زن نمی تواند مجددا ازدواج کند.
تقاضای طلاق از طرف مرد
برخلاف قدیم که مرد می توانست مستقیما با مراجعه به دفترخانه همسر خود را بدون هیچ دلیلی طلاق دهد، امروزه براساس قانون حمایت از خانواده، مرد هر زمان که اراده کند همسر خود را طلاق دهد موظف است با مراجعه به دادگاه و دریافت گواهی عدم سازش و پرداخت تمامی حق و حقوق مالی زن از جمله نفقه، نحله، مهریه و.. از همسر خود جدا شود.
نحله به چه معناست؟
نحله مبلغی است که با توجه به وسع مالی مرد و مدت زندگی مشترک، به صلاحدید دادگاه تعیین می شود و مرد موظف به پرداخت آن است نکته قابل توجه اینکه نحله تنها زمانی باید پرداخت شود که مرد تقاضای طلاق داده و هیچ دلیل موجهی برای آن ندارد.
نفقه به چه معناست؟
نفقه به معنای هزینه و خرجی زندگی شامل خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه بهداشت و درمان و حتی خدمتکار درصورت عادت (به این معنی که زن در خانواده خود عادت به داشتن خدمتکار داشته باشد) و یا بیماری می باشد که برعهده مرد است.
لازم به ذکر است میزان نفقه با توجه به شان زن، تحصیلات ، شغل و خانواده وی متغیر است و گرچه در قانون قید شده که تنها مایحتاج زن مورد توجه است ولی در دادگاه قاضی به میزان درآمد مرد نیز توجه می کند.
مرد پس از طلاق موظف به پرداخت نفقه زن نمی باشد. جز در مواردی که خانم در حین طلاق حامله باشد که در اینجا مرد باید به خاطر بچه ای که در شکم خانم است نفقه اش را بپردازد.
در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟
براساس قانون مدنی به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه است. مواردی مثل ناشزگی (عدم تمکین)، دادخواست طلاق از طرف زن و یا حتی جرم خیانت زن (داشتن روابط نامشروع) نیز نمی تواند مانع دریافت مهریه از طرف زن شود.
تنها درصورتی که عقد میان زوجین به دلایلی باطل بوده و رابطه زناشویی میان آنها صورت نگرفته باشد مهریه به زن تعلق نمیگیرد.
تقاضای طلاق از طرف زن
درصورتی که زن در شروط ضمن عقد، وکالت در طلاق داشته باشد می تواند با مراجعه به دادگاه خود را مطلقه کند در غیر اینصورت نیز قانون شرایطی را در نظر گرفته که اگر زن بتواند آنها را به اثبات برساند می تواند از همسر خود جدا شود. این شرایط عبارتند از:
- عدم پرداخت نفقه از طرف مرد.
- غیبت بدون دلیل مرد به مدت بیش از چهار سال و یا مفقودالاثر شدن وی.
- در سختی و مشقت بودن زن به گونه ای که نتواند به زندگی مشترک ادامه دهد (عسر و حرج).
طلاق توافقی
ساده ترین نوع طلاق، طلاق توافقی می باشد. در جایی که زن و شوهر با هم نسبت به موضوعات مالی و غیر مالی توافق نموده باشند و اقدام به طلاق نمایند در اینجا طلاق توافقی اتفاق می افتد. در مطلب مراحل طلاق توافقی به طور مفصل به ان پرداخته شده است.
طلاق یکطرفه
در جایی که بین زوجین توافقی وجود نداشته باشد و یکی از آن ها چه زن و یا چه مرد اقدام به جدایی از همسر خود بکند در اینجا طلاق یک طرفه اتفاق افتاده است. در این طلاق ممکن است طرف مقابل، نسبت به این جدایی ناراضی باشد. در مطلب مراحل طلاق یکطرفه به طور مفصل به ان پرداخته شده است.
برای طلاق از کجا شروع کنم؟ راهنمای طلاق
پیشنهاد ما قبل از ورود به مباحث قضایی طلاق مراجعه اولیه به وکیل طلاق و دریافت مشاوره می باشد. وکیل طلاق و یا وکیل حقوق خانواده به وکیلی گفته می شود که در کنار پروانه وکالت دوره های تخصصی حقوق خانواده و رویه های قانونی دادگاه های حقوقی مختص خانواده را گذرانده و در این حوزه تخصصی فعالیت کرده است. در جلسه مشاوره وکیل ابتدا از وضعیت کلی شما با خبر شده و از نظر حقوقی راه کارها را بررسی و شمارا راهنمایی میکند. پس از ان با عقد قرارداد خصوصی وکالت و در نهایت اعطای وکالت دادگستری به ایشان، وکیل موظف به انجام کلیه امور مرتبط با موضوع که نیاز به حضور شما نباشد میگردد. همچنین در صورتی که توانایی گرفتن وکیل ندارید، پس از گرفتن مشاوره به تنهایی میتوانید اقدام کنید. با راهنمایی وکیل و اینکه از چه راهی وارد شوید مهمترین قسمت اقدام قضایی شما می باشد.
لذا باز هم تاکید میگردد که قبل از هر اقدامی با وکیل مشورت کنید. پس از آن با طراحی دادخواست مدنظر، به عنوان مثال دادخواست طلاق یکطرفه از سوی زوجه با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، دادخواست ثبت گردیده و به دادگاه صالح ارجا میگردد. در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین طبق ماده ۱۲ قانون حمایت خانواده، زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند. همچنین جهت پذیرش دعوا ثبت نام در سامانه ثنا الزامی می باشد. در نظر داشته باشید در مجموعه حقوقی دادیاران پرونده های طلاق و مهریه و سایر پرونده های امور خانواده مثل حضانت فرزند، توسط وکلایی انجام میشود که حداقل ۴ سال در این زمینه تخصص داشته و به تعداد در همان شهرستان پرونده خانواده مرتبط انجام داده باشند .
[…] طلاق بائن یکی از مطالب زیر مجموعه راهنمای طلاق می باشد. جهت اطلاعات بیشتر ان را مطالعه […]
سلام شرایط طلاق یکطرفه هم بگید