مجازات کلاهبرداری چیست؟
۱۷ بهمن, ۱۴۰۰ امور کیفری 0 مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه- کلاهبرداری چیست؟ مجازات کلاهبرداری چیست؟
- به چه اقدامی کلاهبرداری می گویند؟
- کلاهبردار کیست؟
در این مطلب ابتدا می خواهیم به تعریف جرم کلاهبرداری بپردازیم و سپس مجازات جرم کلاهبرداری را بیان کنیم.
فهرست مطالب
کلاهبرداری یعنی چه؟
جرم کلاهبرداری زمانی اتفاق می افتد که اموال دیگران برده شود اما تفاوت آن با جرم سرقت در این است که شخص کلاهبردار با توسل به لوازم و وسایل متقلبانه اقدام به بردن اموال دیگری می کند.
این جرم اغلب اوقات با یک برنامه رزی و نقشه ی از پیش تعیین شده اتفاق می افتد. شخص کلاهبردار اقدام به جلب اعتماد و رضایت فرد می کند به طوری که صاحب مال با میل و رضایت پول یا اموالش را در اختیار کلاهبردار قرار می دهد تا در نهایت منفعتی نصیبش بشود. کلاهبردار با تقلب و حیله فرد را فریب می دهد و او را اغفال می کند.
پس تفاوت کلاهبرداری در سرقت در همین است که شخص با مسل و رضایت خود اموالش را به دیگری واگذار می کند و شخص مجرم نیز با توسل به حیله و فریب مال را بدست می آورد نه با زور و اجبار.
مجازات کلاهبرداری چیست؟
جرم کلاهبرداری در قانون جداگانه ای تحت عنوان قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری، جرم انگاری شده است. به طور کلی کلاهبرداری به دو دسته ی کلاهبرداری ساده و کلاهبرداری مشدد تقسیم می شود.
- کلاهبرداری از چک سرقتی
- کلاهبرداری از طریق بیت کوین و سایر رمز ارزهای دیجیتال
- سرقت و کلاهبرداری رایانه ای
- کلاهبرداری پیامکی
کلاهبرداری ساده:
هنگامی که یک شخص عادی مرتکب جرم کلاهبرداری که در ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری بیان شده است، شود، یعنی کلاهبرداری توسط مامورین دولتی نباشد، انتشار آگهی در رسانه های جمعی صورت نگرفته باشد، این فرد مرتکب کلاهبرداری ساده شده و مجازات آن به شرح زیر است:
- رد کردن اصل مال به صاحب آن (برگرداندن اصل ما به صاحب آن)
- حبس از یک تا هفت سال
- پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است.
” ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری:هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود …” |
کلاهبرداری مشدد:
کلاهبرداری مشدد در جایی اتفاق می افتد که یکی از مامورین یا مستخدمین دولت یا قوای سه گانه یا هر مراجع دولتی یا وابسته به دولت صورت بگیرد و اینکه از طریق رسانه های جمعی و نشر آگهی، تبلیغات شود. در واقع سمت خاص این افراد و تبلیغ اقدام مجرمانه موجبات شدیدتر شدن مجازات جرم کلاهبرداری می شود. مجازات این جرم به شرح زیر است:
- رد اصل مال به صاحب مال (برگرداندن اصل ما به صاحب آن)
- حبس از دو تا ده سال
- انفصال ابد از خدمت دولتی
- پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است.
” ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری:… در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادهاو موسسات مامور بخدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو ، تلویزیون، روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی بخدمت عمومی باشد علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از ۲ تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.” |
آیا شروع به جرم کلاهبرداری، جرم است؟
براساس تبصره ۲ ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری، شروع به جرم کلاهبرداری جرم است و مجازات آن کمترین میزان مجازات تعیین شده در هر مورد کلاهبرداری ساده و مشدد است. در صورتی که خود اقدام کلاهبرداری انجام شده باشد، شخص به مجازات جرم اصلی کلاهبرداری محکوم می شود.
⊗ شخص نباید حتما از مالی که برده است، منفعتی برده باشد یا استفاده ای کرده باشد، صرف اینکه بردن مال دیگری محقق شده باشد، جرم اتفاق افتاده است.
دیدگاهتان را بنویسید