استرداد جهیزیه بدون سیاهه، عواقب و قوانین مرتبط

۱۴ شهریور, ۱۴۰۲ 0 مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
استرداد جهیزیه بدون سیاهه
۴/۵ - (۲ امتیاز)

جهیزیه اموالی است که زن برای شروع زندگی به خانه ی شوهر می آورد و میزان آن از موضوعاتی است که به صورت عرفی تعیین می شود و در بیشتر مناطق بر عهده ی زوجه می باشد. برای جلوگیری از اختلافات آینده لیستی از موارد جهیزیه تحت عنوان سیاهه تهیه می شود. از آن جا که استرداد جهیزیه در مواقع اختلاف مهم است قانون در این خصوص تعیین تکلیف می نماید. استرداد جهیزیه در صورت داشتن سیاهه به راحتی ممکن است. اهمیت سیاهه به این دلیل است که زوج و زوجه به همراه چند شاهد آن را امضا نموده اند و به همین دلیل سند عادی می باشد. اما مشکل وقتی ایجاد می شود که سیاهه ایی نوشته نشده باشد و یا سیاهه چند سال بعد از ازدواج از بین برود. چرا که این موضوع اثبات مالکیت زن بر جهیزیه را با مشکل مواجه می سازد. حال استرداد جهیزیه بدون سیاهه چطور امکان پذیر است؟راه های استرداد جهیزیه بدون سیاهه چیست؟

راه های استرداد جهیزیه بدون سیاهه:

همان طور که گفتیم سیاهه یک سند عادی است و در صورت در اختیار داشتن آن به راحتی می توان جهیزیه را مسترد نمود. اگر زوجه لیست جهیزیه ی خریداری شده یا سیاهه را نداشته باشد، از سه روش می تواند برای دریافت جهیزیه اقدام نماید. در ادامه این روش ها را بر اساس الویت بررسی نموده و به توضیح هر یک می پردازیم:

اقرار مرد

اولین و مهم ترین راه برای اثبات مالکیت زوجه بر اموال، اقرار مرد در دادگاه است. مرد باید بالغ، عاقل ، قاصد و مختار باشد. هر یک از این شرایط اگر نباشد اقرار پذیرفته نیست. هم چنین در صورت سفیه بودن مرد نیز اقرار پذیرفته نخواهد بود زیرا استرداد جهیزیه از موضوعات مالی است.

شهادت شهود

اگر مرد در دادگاه اقرار نکرد با شهادت شهود می توان برای استرداد جهیزیه بدون سیاهه اقدام نمود.

شرایط پذیرفته شدن شهادت شهود

شهادت بعد از اقرار از ادله ی اثبات دعوا است و شهود باید شرایطی داشته باشند تا شهادت آن ها پذیرفته شود. ماده ی ۱۷۷ قانون مجازات اسلامی در این خصوص مقرر داشته است :

شاهد شرعی در زمان ادای شهادت باید شرایط زیر را دارا باشد:

۱) بلوغ

۲) عقل

۳) طهارت مولد (زنا زاده نبودن)

۴) ذی نفع نبودن در دعوا

۵) عدالت

۶) نداشتن خصومت با یکی از طرفیت دعوا

۷) ایمان

۸) ولگرد نبودن

ادله

ارائه ی رسید:

آخرین راه که به عنوان اماره ایی در کنار دیگر مستندات می تواند مورد توجه دادگاه قرار بگیرد ارائه ی رسید کالا های خریداری شده است. البته می بایست ابتدای عقد ازدواج به امضای زوج رسیده باشد. توجه داشته باشید که دادگاه در این خصوص با سخت گیری و دقت نظر اتخاذ تصمیم می نماید زیرا بعضی افراد با ارائه ی فاکتور جعلی سعی در صدور رای به نفع خود دارند.

اگر هیچ یک از این موارد ممکن نباشد دادگاه بر اساس ماده ی ۶۴ قانون اجرای احکام، اموال را بین زن و مرد بر اساس عرف موجود تقسیم می نماید. به این صورت که آن قسم از اموال که به صورت عرفی زوجه خریداری نموده متعلق به زوجه و مابقی برای مرد باقی می ماند.

در صورت بروز مشکل در این خصوص می توانید با وکلا و مشاوران متخصص مجموعه ی دادیاران در ارتباط باشید.

ایا فاکتور خرید جهیزیه می تواند به عنوان ادله به دادگاه ارائه شود؟

بله آخرین روش برای مطالبه ی جهیزیه بدون سیاهه ارائه ی رسید کالا است.

اگر زوج سفیه باشد اقرار به نفع زوجه پذیرفته می شود؟

خیر زیرا استرداد جهیزیه از موضوعات مالی است و سفاهت برای اقرار پذیرفته نیست

مشاوره فوری با وکیل

همین حالا با وکیل دادگستری صحبت کنید

درخواست مشاوره تلفنی

طلاق بائن چیست؟

زمانی که زن و شوهر تصمیم به جدایی می گیرند، اقدام به طلاق می کنند. طلاق از حیث قابل رجوع بودن به دو دسته ی بائن و رجعی تقسیم می...

مراحل و روش درخواست اعسار مهریه

مهریه یکی از حقوق زوجه است که هر زمان، زن مطالبه نماید مرد مکلف به پرداخت است. درخواست اعسار مهریه، در صورتی پذیرفته می شود که...

حق توکیل به غیر چیست؟نکات مهم توکیل در فروش

حق توکیل به غیر چیست؟ ایا با وکالت تفاوت دارد؟ بعد از روشن شدن این مفهوم، به قانون توکیل و سپس ضمانت اجرای تعیین شده در...

4/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.