پیامد های حقوقی جدایی در دوره ی نامزدی

۲۹ شهریور, ۱۴۰۲ 0 مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
جدایی در دوران نامزدی
۵/۵ - (۱ امتیاز)

قانون مدنی پنج ماده را به دوره ی نامزدی اختصاص داده است. بر اساس این مواد توافق دو طرف برای ازدواج در آینده باعث ایجاد رابطه ی زوجیت نمی شود و رابطه ی پیش از انعقاد عقد نیز نامشروع است. تعهد دو طرف در این دوره نوعی تعهد جایز است و امکان فسخ آن برای هر یک از طرفین وجود دارد. زیرا صرفا بعد از عقد است که زن و مرد به هم محرم می شوند. بار حقوقی دوره ی نامزدی از هر نظر با دوران عقد کاملا متفاوت است. در ادامه به توضیح پیامد های حقوقی جدایی در دوره ی نامزدی، استرداد هدایا و دادگاه صالح برای رسیدگی به آن می پردازیم.

مشاوره فوری با وکیل

در رابطه با حقوق خانواده نیاز به مشاوره دارید ؟

درخواست مشاوره تلفنی
 10  وکیل آنلاین

تعریف نامزدی:

فاصله ی جلسه ی خواستگاری و عقد نکاح را نامزدی می گویند و فلسفه ی آن آشنایی زن و مرد با یکدیگر است. تعهدی نسبت به طرف مقابل در دوره ی نامزدی ایجاد نمی شود و این موضوع از مهم ترین پیامد های حقوقی جدایی در دوره ی نامزدی است. این موضوع در قانون صراحتا مطرح شده است. بر اساس ماده ی ۱۰۳۵ قانون مدنی وعده ی ازدواج ایجاد علقه ی زوجیت نمی کند. منظور از وعده ی ازدواج دوره ی نامزدی است. طبیعتا مهریه نیز در این دوره به زن تعلق نخواهد گرفت زیرا طرفین زن و شوهر نیستند و همان طور که گفتیم هدف آشنایی با یکدیگر بوده است.

استرداد هدایا

قانون مدنی برای استرداد هدایای دوران نامزدی حکم به خصوصی داشته و بین کالای مصرف شدنی و قابل بقا تفکیک قائل شده است. بر اساس ماده ۱۰۳۷ قانون مدنی ” هریک از نامزدها می توانند در صورت به هم خوردن وصلت منظور ، هدایایی را که به طرف دیگر یا ابوین او برای وصلت منظور داده است مطالبه کند و اگر عین هدایا موجود نباشد ، مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتا نگاه داشته می شود، مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده باشد . این قانون صرفا شامل دوران نامزدی یعنی بعد از خواستگاری و قبل از عقد است و هدایای پیش از دوره ی نامزدی تابع قواعد هبه می باشد.

هدایای مصرف شدنی

هدایایی که در دوره ی نامزدی رد و بدل می شوند اگر افراد به طور معمول آن ها را نگهداری ننمایند مصرفی محسوب می شوند. مقصود از هدایای مصرف شدنی گل و شیرینی و میوه و امثالهم بوده و تلف این هدایا ضمانی به بار نمی آورد و طبیعتا طرف مقابل مسئولیتی برای باز پرداخت وجه آن ها نخواهد داشت. یعنی به هیچ صورتی نمی توان درخواستی در خصوص مطالبه ی وجه آن ها داشت.

هدایای مصرف نشدنی

هدایایی هستند که به طور معمول نگهداری می شوند و دارای ارزش مالی نیز هستند. این هدایا در دسته ی هدایای قابل بقا یا غیر مصرف شدنی قرار می گیرد و قابل مطالبه می باشد.

در صورت تلف هدیه باید بین تلف با تقصیر و تلف بدون تقصیر نامزد تفکیک قائل شد. اگر اثبات شود که هدیه به علت تقصیر تلف شده است مسئول پرداخت قیمت هدیه می باشد و در صورت تلف بدون تقصیر نیازی به پرداخت قیمت نیست.

هم چنین، نامه های طرفین به یکدیگر درصورت بقا قابل استرداد است ولی از بابت تلف نمی توان خسارتی را مطالبه نمود.

دادگاه صالح برای دعوای استرداد هدایا

بر اساس بند ۱ ماده ی ۴ قانون حمایت خانواده رسیدگی به دعوای نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن، در صلاحیت دادگاه خانواده است. در مورد محل دادگاه صالح برای ارائه ی دادخواست، بین زن و مرد تفاوت وجود دارد. اگر زن بخواهد برای استرداد هدایای نامزدی دادخواست بدهد اختیار دارد در محل اقامت خود و یا مرد طرح دعوا نماید ولی طرح دعوا توسط مرد برای استرداد هدایای نامزدی صرفا در محل اقامت زن امکان پذیر است.

مشاوره فوری با وکیل

همین حالا با وکیل دادگستری صحبت کنید

درخواست مشاوره تلفنی

طلاق بائن چیست؟

زمانی که زن و شوهر تصمیم به جدایی می گیرند، اقدام به طلاق می کنند. طلاق از حیث قابل رجوع بودن به دو دسته ی بائن و رجعی تقسیم می...

مراحل و روش درخواست اعسار مهریه

مهریه یکی از حقوق زوجه است که هر زمان، زن مطالبه نماید مرد مکلف به پرداخت است. درخواست اعسار مهریه، در صورتی پذیرفته می شود که...

حق توکیل به غیر چیست؟نکات مهم توکیل در فروش

حق توکیل به غیر چیست؟ ایا با وکالت تفاوت دارد؟ بعد از روشن شدن این مفهوم، به قانون توکیل و سپس ضمانت اجرای تعیین شده در...

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.