ازدواج دختر بدون اجازه پدر

۶ دی, ۱۴۰۰ 0 مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
ازدواج دختر بدون اجازه پدر
۵/۵ - (۱ امتیاز)

ازدواج دختر بدون اجازه پدر


در مورد ازدواج، یکی از شرط های الزامی در خصوص دختران باکره که پیش از این ازدواج نکرده اند، وجود اجازه ی پدر دختر است. وجود چنین اجازه ای به این دلیل الزامی است که علاوه بر اینکه  در قانون به آن اشاره شده است طبق نظر برخی به نفع دختران است. اگر دختری بخواهد با مردی ازدواج نماید اما پدر او ناراضی باشد در اینجا چه کار باید کرد؟ آیا دختر می تواند بدون اجازه ی پدرش اقدام به ازدواج کند؟

ازدواج بدون اذن پدر


اجازه ی پدر یا جد پدری دختر باکره برای ازدواج او اعم از ازدواج دائم و ازدواج موقت الزامی است و اینکه دختر به سن قانونی رسیده یا خیر در وجود این اجازه اهمیتی ندارد. این مسئله به دلیل این است که بخشی از احکام قانون مدنی بویژه در موضوع ازدواج، برگرفته از شرع است. حال اگر دختری بخواهد با مردی که از نظر او مناسب و موجه است ازدواج نماید اما پدر یا جد پدری او رضایت به ازدواج ندهند چه کار باید کرد؟ آیا باید از ازدواج منصرف شوند؟ در خصوص دخترانی که قصد ازدواج با مردی را دارند اما پدر دختر دلیلی ناراضی است، راهکاری را قانون گذار مشخص نموده است. در برخی موارد مشخص، دختر می تواند به دادگاه مراجعه کند و اگر دادگاه تشخیص داد، اجازه نامه ای برای ازدواج آن ها صادر شود.

ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی:

« نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.»

 

سن قانونی ازدواج دختران

فریب در ازدواج و فسخ نکاح 

آیا ازدواج مجدد مرد جرم است؟

مجازات ازدواج با زن شوهردار یا زنی که در عده ی دیگریست چیست؟

 

در چه مواردی اجازه پدر برای ازداج دختر الزامی نیست؟


همانطور که گفتیم اذن پدر برای ازدواج دختر باکره الزامی است اما در بعضی شرایط، ازدواج دختر بدون اجازه ی پدر نیز امکان پذیر است:

۱-) در موردی که پدر بدون دلیل موجه و منطقی با ازدواج دختر موافقت نکند:

طبق ماده بالا، در مواردی که پدر بدون اینکه دلیل موجه و منطقی ای داشته باشد با ازدواج دختر مخالفت کند، دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با ازدواج کند به دادگاه، در صورتی که پدر دلیل منطقی ای برای مخالفت خود به دادگاه ارائه نکند، اجازه نامه ای از دادگاه برای ازدواج اخذ کند.

۲-) در موردی که دختر سابقاً ازدواج کرده باشد:

در جایی که دختر قبلاً یک یا چند بار ازدواج کرده باشد برای بار دوم به بعد نیازی به اذن پدر و یا جد پدری برای ازدواج ندارد. حال ازدواج اول او ممکن است در اثر فوت شوهر یا در اثر طلاق از بین رفته باشد.

۳-) در موردی که دختر باکره نباشد:

چنانچه دختر به هر دلیلی مثل بیماری یا درمان یا ورزش یا داشتن رابطه ی جنسی و… باکرگی خود را از دست داده باشد، طبق یک نظر می تواند بدون اجازه پدرش ازدواج نماید.

۴-) در موردی که دختر اجازه ی  جد پدری را گرفته باشد:

از آن جا که در قانون گفته شده اجازه ی پدر یا جد پدری، می توان نتیجه گرفت که قانون گذار ترتیبی در این مورد قائل نشده است که اگر پدر نبود بعد به سراغ جد پدری برویم. به همین دلیل اگر دختر اجازه ی پدر بزرگ پدری خود را در خصوص ازدواج داشته باشد می تواند ازدواج کند.

مشاوره حقوقی دادیاران

 

آیا اذن پدر در ازدواج دختر قابل انتقال به دیگری است؟


پدر و پدر بزرگ پدری تنها افرادی هستند که طبق قانون می توانند اجازه ی ازدواج دختر را بدهند و این اختیار آن ها قابل انتقال به افراد دیگری از جمله وکیل یا مادر یا عمو و… نیست.

آیا اذن پدر در خصوص دختر باکره ای که پیش از این ازدواج کرده است لازم است؟


در مواردی که دختر ازدواج می کند اما بدون برقراری رابطه جنسی از همسرش طلاق می گیرد یا همسرش فوت می کند، از آنجا که این دختر همچنان باکره است ولو اینکه قبلاً ازدواج کرده باشد برای ازدواج بعدی خود باید اذن پدر را داشته باشد.

آیا پدر می تواند از اذن خود در ازدواج دختر رجوع کند؟


در جایی که پدر اجازه ی ازدواج به دخترش داده باشد، می تواند پیش از انعقاد عقد نکاح منصرف شود و از از اجازه ی خود مبنی بر ازدواج دخترش منصرف شود و رجوع کند.

کدام دادگاه در خصوص کسب اجازه ی ازدواج صالح است؟


باید به دادگاه خانواده مراجعه شود.

در صورت فوت پدر یا جد پدری اجازه ی دختر با کیست؟


اگر پدر یا جد پدری هر دو فوت کرده باشند دختر در انتخاب همسر خود آزاد است و دیگر نیازی به اذن کسی ندارد. اما اگر شرایط به گونه ای باشد که پدر فقط فوت کرده باشد، پدر بزرگ پدری او باید اجازه ی ازدواج بدهد.

 

گروه حقوقی دادیاران متشکل از بهترین وکلای امور خانواده در مشهد
۰۹۱۵۲۴۴۷۰۹۰

مشاوره فوری با وکیل

همین حالا با وکیل دادگستری صحبت کنید

درخواست مشاوره تلفنی

طلاق بائن چیست؟

زمانی که زن و شوهر تصمیم به جدایی می گیرند، اقدام به طلاق می کنند. طلاق از حیث قابل رجوع بودن به دو دسته ی بائن و رجعی تقسیم می...

مراحل و روش درخواست اعسار مهریه

مهریه یکی از حقوق زوجه است که هر زمان، زن مطالبه نماید مرد مکلف به پرداخت است. درخواست اعسار مهریه، در صورتی پذیرفته می شود که...

حق توکیل به غیر چیست؟نکات مهم توکیل در فروش

حق توکیل به غیر چیست؟ ایا با وکالت تفاوت دارد؟ بعد از روشن شدن این مفهوم، به قانون توکیل و سپس ضمانت اجرای تعیین شده در...

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰ دیدگاه ثبت شده است.